• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

captain sullyCURAÇAO – De griend heeft een nieuw thuis gevonden. Vannacht is hij het vliegtuig ingeladen richting San Diego.  “In Seaworld wordt hij geplaatst bij soortgenoten. Twee vrouwtjes dus dat kan nog spannend worden. Stiekem hopen we op een kleintje,” aldus Iñez Hallewas secretaris van Southern Caribbean Cetacean Network (SCCN).

Met het vertrek van de griend, beter bekend als ‘Captain Sully’ komt een einde aan de zes maanden lange poging hem terug te krijgen in het wild. Meerdere malen werd een poging gedaan om Sully te laten meezwemmen met een groep wilde grienden.

Vlucht
Sully werd door zijn verzorgers in een stretcher geplaatst en vervolgens met behulp van een kraan uit zijn lagune bij de Jan Thiel baai gehesen. Om vervolgens te  worden geplaatst in een op maat gemaakte transport box waarin hij in het water ligt op een speciaal schuimmatras. Achterop een truck ging de reis vervolgens richting luchthaven Hato waar zijn container aan boord van het vliegtuig werd geladen. De aankomst in Sea World San Diego wordt vandaag in de vroege avond verwacht.

Vergezeld
Sully wordt tijdens zijn reis vergezeld door George Kieffer, president van de Southern Caribbean Cetacean Network (SCCN) en de hoofdverzorger van de walvis op Curaçao. Kieffer zal de komende week in San Diego blijven om er samen met de Sea World verzorgers, trainers en dierenartsen voor te zorgen dat de overgang naar de nieuwe leefomgeving van het jonge dier zo comfortabel mogelijk verloopt.  

Beslissing
De beslissing om Sully te verhuizen was geen makkelijke. De SCCN heeft alle beschikbare opties uitgebreid overwogen alvorens zijn bestemming te kiezen. Sinds de stranding van Sully op 14 juli 2009 was het doel van zijn verzorgende team om zijn gezondheid en fitheid te verbeteren en hem in staat te stellen naar het wild terug te keren. Na de ervaringen met pogingen tot hereniging van Sully met soortgenoten in het wild, resteerden vier opties voor Sully.  Twee daarvan, euthanasie of het alleen achterlaten op zee, werden nooit overwogen.  De andere twee opties zouden Sully onder menselijke zorg plaatsen bij ofwel het Curacao Sea Aquarium of een andere zoölogische setting waar al andere grienden aanwezig zijn. De juiste locatie werd gevonden in Sea World.www.versgeperst.com