• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

maxime_verhagen_135790cCURAÇAO – De Venezolaanse regering haalde op Oudejaarsdag wederom hard uit naar Nederland en Amerika. “De oorlogszuchtige Amerikaanse regering bereidt met hulp van Nederland een aanval voor op Venezuela,” aldus Chávez in een verklaring.

“De nieuwe aantijgingen van Venezuela dat Curaçao en Aruba door de Verenigde Staten worden gebruikt om een aanval op het land voor te bereiden zijn onjuist, ongefundeerd en echt uit de lucht gegrepen.” Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in een reactie op uitspraken van Chávez. De minister wil dat de Venezolaanse ambassadeur volgende week opnieuw tekst en uitleg komt geven over de uitlatingen van de president. In dat gesprek zal opnieuw duidelijk worden gemaakt dat de vliegvelden op de Nederlandse Antillen aan de VS ter beschikking zijn gesteld om vanuit de lucht met ongewapende vliegtuigen de drugssmokkel te bestrijden.

Bestrijding drugssmokkel
In een gesprek met de Venezolaanse ambassadeur is er op gewezen dat de Amerikaanse militaire inzet gericht is op de bestrijding van drugssmokkel. Bij die gelegenheid is afgesproken dat er een vervolggesprek zou plaatsvinden nadat de ambassadeur in Caracas zou hebben uitgezocht wat de beschuldiging precies inhield.

Voorbereiding aanval
Afgelopen week wees Chávez de verzekering, dat het vliegveld uitsluitend voor bestrijding van drugssmokkel wordt gebruikt, van Nederland af. In een verklaring onderstreepte Chávez dat de Verenigde Staten de Nederlandse Antillen gebruiken om een aanval op Venezuela voor te bereiden. De president heeft de Nederlandse regering opgeroepen hier niet langer aan mee te werken.

Agressie
Minister Verhagen wijst de beschuldigingen van Chávez van de hand. “Nederland laat zijn grondgebied niet gebruiken voor agressie en streeft goede betrekkingen met Venezuela na,” aldus Verhagen. Hij wil snel opheldering over de woorden van de Venezolaanse president. “Dat vervolggesprek met de Venezolaanse ambassadeur over de kwestie moet daarom snel plaatsvinden,” aldus de minister.

www.versgeperst.com