• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Fundashon Kórsou Limpi Bunita (FKLB) stemt voor belasting op witgoed. Het lijkt hen een goede manier om het dumpen van wasmachines, koelkasten en andere witgoedproducten in de natuur tegen te gaan.

Marketing manager van FKLB Jahaira Hofman vertelde aan Antilliaans Dagblad dat de klant bij aankoop van bijvoorbeeld een wasmachine hier dan direct belasting over betaald. Bovendien wordt de klant meteen geregistreerd. Op deze manier betaalt hij of zij al voor een milieuvriendelijke verwerking van het product tijdens de aankoop en staat het product gelinkt in een database.

Gelinkt
“Hiermee voorkomen we niet dat er nooit meer iets in de natuur wordt gedumpt, maar het zal wel minder worden wanneer men betrapt wordt en merkt dat zij gelinkt staan aan het grofvuil”, legt Hofman uit. Inmiddels is er door de regering een commissie ingesteld om de mogelijkheid om statiegeld in te voeren te onderzoeken.

4 reacties op “Mogelijk tax op witgoed in de toekomst”

 1. In Nederland hebben ze al jaren geleden de “verwijderings bijdrage” ingevoerd, heb begrepen dat daaruit al de opruimkosten betaald worden !

 2. IN NL weten ze niet wat ze met al het geinde milieutax moeten. Op Curacao zal het wel weer ergens naar toe vloeien.

  Jahaira heeft volgens mij geen inzicht in het gedrag van mensen, zeker de Curaçaoënaar die gewend is zijn afval in de mondi te dumpen. . Het staat in een database, en dan.

  Zoals Frans aangeeft, moet daar iets tegenover staan. Innen om te innen. Een tip voor FKLB, Think out of the Box.
  Plaats liever statiegeld op al die Polar en Pop-flessen. En hergebruik ze. Dan ben je goed bezig. Zelfs de cholers gaan op zoek naar flessen om zo aan geld te komen voor hun drugs.

  Er gaan nu een drietal wise guys een strategie bedenken hoe statiegeld te heffen. Het moet niet gekker worden.

 3. gewoon statie geld zou simpeler zijn. Beter van het budget van de in te voeren tax en premie voor elk ingeleverd aparaat, er zullen dan genoeg mensen opstaan om de mondi leeg te halen dan is dat ook weer opgelost.

 4. Hier is duidelijk niet goed over nagedacht, en lijkt mij meer een methode om snel geld binnen te harken.

  Een tax op witgoed maakt het produkt alleen maar duurder, maar zal de mensen er niet van weerhouden om een afgedankt apparaat gewoon maar ergens te dumpen.

  Een betere aktie zou zijn, de afgedankte produkten “gratis” op te halen. Dit zou dan betaald kunnen worden uit de voorgenomen tax. Op die manier zou deze tax gerechtvaardigd zijn.

  Als je alleen een tax gaat heffen en verder niets doet, vererger je het probleem waarschijnlijk alleen maar. Men redeneert dan waarschijnlijk als volgt: “Nu betaal ik ervoor, dus dumpen maar…”