• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De financiële administratie van alle schoolbesturen op Curaçao wordt onderzocht door het ministerie van Financiën. Dit gebeurt in het kader van het Plan Doorlichting Schoolbesturen. “Het is belangrijk dat er openheid op tafel komt”, aldus VPCO-directeur Bert Velthuizen.

Het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Financiën hebben vorige week vergaderd met de twee grootste schoolbesturen van het eiland. Het RK Centraal Schoolbestuur en het VPCO (protestants onderwijs) zijn bereid om hun boeken open te stellen. Velthuizen is blij met het onderzoek. “Het is belangrijk dat het onderzoek transparant wordt uitgevoerd en dat er gelijke bekostiging tussen openbaar en bijzonder onderwijs ontstaat”.

Niet kostendekkend
Tijdens het onderzoek wordt rekening gehouden met jaarrekeningen, begrotingen, geïnde schoolgelden en met andere gemaakte kosten. “De subsidie is niet toereikend, we hebben achterstallig onderhoud en moeten jaarlijks tonnen bijbetalen. De kosten kunnen we met de subsidie die we krijgen niet dekken,” vertelt Velthuizen.

Nieuwe financieringssysteem
De uitkomsten van het onderzoek, het beleid dat gevolgd moet worden en de trends die gesignaleerd worden, leiden samen tot een nieuw financieringssysteem. Het nieuwe financieringssysteem moet het huidige VNV-stelsel vervangen dat in 1999 is opgezet. “Ik hoop dat er nu wel gelijke bekostiging ontstaat voor openbaar en bijzonder onderwijs en of er kosten zijn die we kunnen verrekenen,” meldt Velthuizen.

2 reacties op “Onderzoek financiën scholen Curaçao”

  1. http://www.nationmaster.com/graph/edu_spe_per_pri_sch_stu-spending-per-primary-school-student.

    Misschien om een indruk te krjgen?

  2. Kordial saludos, Pa ta exacto dia 22 di Jan 2011 mi persona a hasi un open solicitut komo docente di musika serka bosonan,y mi no a haña reakshon di parti bosonan school bestuur. Pues, pa e motibu aki mi ta reakshoná mediante e medio aki. Danki sperando riba un respuesta. R. M Dortalina