• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De regering van de Dominicaanse Republiek onderzoekt de mogelijkheden om zaken te doen met Curaçao. President Leonel Fernández stuurde vorige week staatssecretaris Miguel Mejia om de kansen te bestuderen.

Fernández wil de economische activiteit in verschillende bedrijfstakken van zijn land stimuleren door Dominicaanse producten en diensten af te zetten in andere landen. Deze dagen is de president op bezoek in India om samenwerkingsverdragen te sluiten.

Samenwerking vergemakkelijken
“Dat is natuurlijk een goede zaak, maar liever sluiten wij verdragen met Caribische landen zoal Curaçao in plaats van met Europese en Aziatische landen”, vertelt Mejia afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie, zo meldt het RNW. Volgens de staatssecretaris delen Curaçao en de Dominicaanse Republiek typisch Caribische en culturele gewoonten. Dat zou samenwerking moeten vergemakkelijken en in ieder geval voordeliger maken.

Kosten
“Het kost ons meer onze producten naar Europa of Azië te exporteren dan naar Curaçao. Beide partijen hebben er iets aan. Wij verhogen onze productiviteit en inkomsten terwijl Curaçao kwaliteitsproducten en diensten sneller krijgt,” meldt Mejia. Veel producten worden vanuit de Dominicaanse Republiek eerst naar Europa verscheept om via die omweg Curaçao te bereiken. Volgens Mejia moet dat sneller, beter en goedkoper.

Verdragen
Mejia vertelt dat het de bedoeling is verdragen te sluiten op het gebied van gezondheidszorg, voedingsmiddelen, studie, toerisme en infrastructuur. Het voorkomen van dubbele belastingheffing en het uitwisselen van gevangen zijn ook agendapunten. Op dit moment zitten dertien Curaçaoënaars hun straf uit in de Dominicaanse Republiek en drie Dominicanen op Curaçao.

www.versgeperst.com