• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

yves1-thumpnailCURAÇAO – Vorige maand gaf fotograaf Umpi Welvaart zijn visie op de journalistiek op Curaçao. Hoe werken journalisten op Curaçao? Wat zijn de verschillen tussen de media? Deze keer spreken we met verslaggever Yves Cooper.


[scribd id=24771628 key=key-28zjct0f1fs4zujjdjqf width=”100%”]

2 reacties op “‘Alle media op Curaçao zijn verkocht’”

 1. Beste Evert,

  Ik ga je bewijzen dat ik een grote bek mag hebben. Ik hoop dan dat ik jou met dit uitleg zal verlossen van je frustratie waarmee je blijkbaar al jaren mee leeft.

  Als verslaggever van TeleCuraçao ben ik naar Vaersenbaai gegaan, met de mededeling van mijn hoofdredacteur, dat er iemand was verdronken. Daar aangekomen stapte ik uit de auto met mijn kamera om te kijken of het wel iets was voor een reportage.

  Maar terwijl ik daar liep te zoeken, kwamen er twee nederlandse mannen op me af. Een van hun begon te schreeuwen als een gek, en zei vervolgens letterlijk: “één foto en je bent dood’.

  Ik ben nooit sprakeloos. Maar toen was ik het wel. Ik probeerde iets te zeggen maar kwam niet eens uit mijn woorden. Waarop hij zei; “En als je geen fatsoenlijk nederlands kan spreken, dan moet je opdonderen.”

  Hij ging zo tekeer dat de korspchef die ter plaatse was kwam aanrennen om heb te bedaren. Ik kreeg nooit de kans om hem iets te zeggen. Geen woord! Later bood hij zijn excuses aan in de krant Amigoe en nodigde mij uit om bij hem langs te komen.

  Je schrijft in je reactie;
  “Cooper stond op dat moment te filmen voor TeleCuracao.” Hoe kom je daarbij? Waaron schrijf je zoiets als je het niet zeker weet? Wat is jou probleem?

  Verder schrijf je ook: “…op Vaerssenbaai en waar hij een scene heeft staan schoppen.” Hoe kom je daarbij? Hoe weet je dat? Waarom verzin je zoiets?

  Ik zou heel graag van je willen horen hoe je je nu voelt, nu ik je met de waarheid je van je gif heb verlost.

  Verder schrijf je ook: “Hij wist namelijk iets “vertrouwelijks” over De Jong-Elhage”.

  Ik daag je bij deze uit om betreffende geluidsfragment te reproduceren. Vergeet niet dat alles terug te beluisteren is.

  Ik hoop dat als je erachter komt dat ook dit laatste een verzinsel van jou is, veroorzaakt door jou frustratie, je ook de weg weet te vinden om op deze pagina je excuses aan te bieden.

  En btw, ik ben GEEN journalist!

 2. Wat een zelfvertrouwen heeft die man zeg, ik noem het eigenlijk keiharde arrogantie! Deze man schijnt alles goed te doen en heeft geen enkele slechte kant. De enige persoon die zo goed schijnt te zijn als hij is Jezus volgens de Bijbel.
  Cooper vertelt alleen over zijn successen maar ik hoor geen enkel kritisch woord over zijn issue een aantal jaren geleden op Dolfijn FM over een vrouw die werd overvaren op Vaerssenbaai en waar hij een scene heeft staan schoppen. Hij voelde zich gediscrimineerd maar hij kon zich totaal niet inleven in de emotionele hectiek die destijds op de plaats van het ongeval was. Hij wilde zelfs aangifte doen tegen een vriend van het slachtoffer wegens bedreiging. Cooper stond op dat moment te filmen voor TeleCuracao. Hij heeft hier enorm veel kritiek op gekregen van de luisteraars en dat heeft hem doen besluiten om per direct te stoppen met zijn column op Dolfijn FM.
  Een tijdje geleden hoorde ik hem op de radio bij Maarten Schakel over de vergunning die niet in orde was bij de uitbreiding van Goisco. Het bestuur op het eiland zou ervoor zorgen dat Goisco met spoed de benodigde vergunningen zou krijgen en daar was meneer Cooper het niet mee eens. Hij zei “Op Curacao maakt het niet uit welke kennis je hebt, maar het gaat er om welke kennissen je hebt”. In datzelfde gesprek gaf hij aan dat als Goisco wel zijn vergunningen zou krijgen, Cooper iets zou gaan publiceren. Hij wist namelijk iets “vertrouwelijks” over De Jong-Elhage en hij dreigde dit te gaan publiceren als de vergunningen zouden worden afgegeven.
  Met alle respect voor Cooper, maar als je zo gaat redeneren dan ben je voor mij een slechtere journalist dan alle andere “journalisten” op Curacao bij elkaar.