• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag een brief van Henk Pasman. Hij vermoedt dat de politieke partijen geen jaarverslag hebben ingediend bij het hoofdstembureau.

Jaarlijks behoren de politieke partijen voor 1 april aan het hoofdstembureau het jaarverslag van het afgelopen jaar te overhandigen. In dat jaar 2012 hebben de laatste verkiezingen plaatsgevonden. Het jaarverslag bevat de volgende informatie: samenstelling bestuur, contributie betalende leden, hoogte contributie, verrichte activiteiten, vermogenspositie, overzicht van de inkomsten en uitgaven. Het hoofdstembureau stuurt het financieel verslag ter controle naar Soab.

Het hoofdstembureau is belast met het toezicht op de naleving van de regels volgens de landsverordening A.B. 2010/87. Bij het constateren of vermoeden van niet naleven doet het hoofdstembureau aangifte bij het Openbaar Ministerie. Het eerste artikel wat strafbaar is, is het niet tijdig inzenden van het jaarverslag. De strafmaat is hechtenis van ten hoogste 3 maanden en/of geldboete van ten hoogste 10.000 gulden.

Mijn vermoeden is dat geen enkele politieke partij voldaan heeft aan het indienen van het jaarverslag voor 1 april. Mijn vermoeden is ook dat het hoofdstembureau het toezicht niet uitoefent overeenkomstig de opdracht in de landsverordening. Wie was op 1 april 2013 voorzitter van het hoofdstembureau? Welke politieke partij kan aantonen dat het jaarverslag is ingediend voor 1 april? Mijn conclusie over deze landsverordening is, dat er geen enkele transparantie is naar de kiezer toe!

20 reacties op “Ingezonden: Geen transparantie naar de kiezer toe”

 1. http://www.kse.cw/contact.html

  “Via het formulier op deze website heb ik het Hoofdstembureau om reactie gevraagd. Zal het hier laten weten. Als onze democratie netjes werkt kom er gewoon antwoord.”

  Dat was medio april (dit jaar) Antwoord is er nog niet. Zal jullie op de hoogte houden.

 2. Nee, het Stembureau heeft nog steeds niet gereageerd. We moeten ze nog even de tijd geven. De vraag ligt er pas een maand en met zoveel politieke partijen is het lastig zoeken waar de opgaven zijn gebleven. We moeten wel onze boetes betalen, maar de politiek hoeft zich niet aan de wet te houden?Mischien stond in de landsverordening wel dat partijen het moesten inleveren, maar stond nergens dat we het ook mochten WETEN! We wachten het nog maar even af en daarna moet er iemand zijn die aangifte durft te doen. Zou Wiels hierom zijn vermoord?

 3. T R A N S P A R E N C Y …international? Want we kunnen niet zelf bedenken wat relevant is?

 4. Nee, het Stembureau heeft nog niet gereageerd. We moeten ze nog even de tijd geven. De vraag ligt er pas een maand en met zoveel politieke partijen is het lastig zoeken waar de opgaven zijn gebleven. We moeten wel onze boetes betalen, maar de politiek hoeft zich niet aan de wet te houden? Mischien stond in de landsverordening wel dat partijen het moesten inleveren, maar stond nergens dat we het ook mochten WETEN! We wachten het nog maar even af en daarna moet er iemand zijn die aangifte durft te doen. Zou Wiels hierom zijn vermoord?

 5. May 9, 2013 The Secretary General of the Organization of American States (OAS), José Miguel Insulza, today opened the second day of the Regional Forum “Strengthening Regulation of Political Parties and Political Financing Systems in the Caribbean,” with a call for greater equity and transparency in the systems of political financing in the region.

 6. Nee, tot heden geen reactie gehad van het hoofd Stembureau. Misschien zijn ze nog aan het zoeken. Het kan ook zijn dat alle politieke partijen wel praten over de corruptie (bij anderen) maar zelf de regels van transparantie niet willen naleven. Dan schiet het niet op en blijven het loze kreten.

 7. Amigoe van 8 mei 2013 PAIS: “In de toekomst moet er ook beter worden gekeken, aldus Rosaria, naar de manier waarop campagnes van politieke partijen worden gefinancierd. “Wij hebben sinds onze oprichting aangegeven dat partijen voorzichtig moeten zijn bij het aannemen van grof geld van partijfi-nanciers. Deze geldschieters zullen ooit op een dag een return of investment gaan eisen.”

  Hebben PAIS en PS hun gegevens al ingeleverd?

 8. er moet transparantie komen voor ale politieke partijen.
  waar halen ze hun geld vandaan?
  wie sponsert ze?
  zijn de kopstukken gescreened?
  enzovoort….
  alleen dan kunnen we hier vertrouwen gaan krijgen in de politiek.
  De politiek is hier al 40 jaar corrupt tot op het bot.
  een en al vriendjes politiek..
  geen fatsoenlijk mens zou zich in deze slangenkuil durven te begeven.

 9. Nee, nog geen reactie, helaas. Het wachten is natuurlijk op Transparency International. Misschien dat we dan ontdekken dat het gdwoon voldoen aan de eigen wetten al helpt om corruptie te bestrijden, zeker als het gaat om de inkomsten van poltieke partijen. Het hoodstembureau zwijgt in alle talen. Lijkt me reden genoeg om de baas of voorzitter ervan te dumpen.

  De aanbevelingen van TI zijn inderdaad afeleidingsmanoeuvres, anders was dit issue allang opgelost.

 10. Nee, ook vandaag nog geen antwoord. Toch jammer.Hoe moeilijk kan t zijn?

 11. Nee nog steeds geen reactie van het Hoofdstembureau.
  De zaak lijkt inderdaad te stinken.
  Wetgevers die zich niet aan de eigennwetten houden..
  Doet me denken aan Asjes die als Statenvoorzitter de meerderheid vam de Staten negeerde vanwege overlopers, maar daarna vrolijk met een PAR overloper een coalitie ging vormen.
  Walgelijk allemaal.
  Het gaat voor het volk, over het volk, maar vooral ZONDER het volk!

 12. http://www.kse.cw/contact.html

  Via het formulier op deze website heb ik een tijdje geleden het Hoofdstembureau. Als onze democratie netjes werkte…

  Nee… tot heden nog geen antwoord. Ik denk dat ze nog aan het zoeken zijn waar de stukken zijn gebleven. Het kan natuurlijk ook zijn dat het naleven van onze wetgeving bij onze politici absoluut geen issue is en het ze geen mallemoer interesseert. Hoe kunnen we nu vertrouwen houden in de politiek?

 13. Heel goed van Pasman om dit onder de aandacht te brengen!!

 14. Maar dus ook echt gebeld naar de politieke partijen? Of wederom een vermoedden hoe zij zullen reageren?

 15. Waarom vermoed?
  De landsverordening is te lezen op akshonsivil.com
  Als je deze leest en dat is ook mijn laatse zin dan is er geen enkele transparantie naar de kiezer(burger) toe, oftewel wij worden op geen enkele manier geinformeerd. Het hoofdstembureau is de controleur en heeft geen enkele verplichting te informeren naar de kiezer.
  Ik kan dus ook niet uitzoeken of men heeft ingediend of niet.
  Bel een politieke partij en vraag of men het verslag heeft ingediend en of men dat kan bewijzen met een stempel van het hoofdstembureau? Wat denk je dat het antwoord zal zijn? Waar bemoei je je mee en ik hoef daarover geen verantwoording af te leggen behalve aan het hoofdstembureau.
  Ik draai de zaak om en daag de politieke partijen uit, nav van mijn vermoeden, uit te spreken dat men het wel heeft ingediend!
  Je kan je ook afvragen hoe komt het dat de politieke partijen niet zelf een persbericht uitsturen na 1 april dat men heeft voldaan aan de landsverordening?
  De politiek zelf heeft deze landsverordening gemaakt, juist nav het ondoorzichtelijke in de financiën en wie daar wel of niet achterzit! Ik ga nu aantonen dat we niets hebben aan deze landsverordening.
  Als ze het allemaal hebben ingediend dan verwacht ik vandaag informatie hierover.
  In de laatste openbare bijeenkomst op TeleCuraçao van alle politieke leiders voor de laatste verkiezingen was Schotte de enige die met het verslag over 2011 zwaaide en de rest vertelde dat niemand verder dit had ingediend!

 16. @Henk en Philippe ik waardeer de meeste ingeschreven stuken van jullie,maar ik heb het grote en zekere vermoeden dat jullie weer nul op rekest krijgen, al schrijf je een kilo goud in de ronte aan deze marionetten je krijgt gewoon geen antwoord.Je kan het trouwens als een wonder beschouwen als je wel een antwoord krijgt van deze losers,over naar de orde van de dag.

 17. http://www.kse.cw/contact.html

  Via het formulier op deze website heb ik het Hoofdstembureau om reactie gevraagd.
  Zal het hier laten weten. Als onze democratie netjes werkt komt er gewoon antwoord.

 18. Wat hebben de politieke partijen (overheid) voor nut? Het belang van de kiezer behartigen : zeker niet! Dus is iedereen niet veel beter af met een anarchie en niets meer hoeven betalen aan een toch niet functionerende dure overheid? Nu komt er elke dag weer een lastenverzwaring bij met dit wat zich kabinet/regering noemt en wordt er (vrijwel) NIETS daadwerkelijk opgelost / aan de burger terug geleverd.

 19. Ik vind een vermoeden veel te zwak om daaraan een ingezonden stuk te wijden. Eerst zeker weten en dan heb je een punt.

 20. Goed punt, maar je vermoedt? Voordat zoiets in de media komt, siert het je om het eerst uit te zoeken en direct met feiten te komen.

  Mensen lezen vermoedden als “HET IS ZO”…

  Goed gedaan 😉