• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO — Pueblo Soberano (PS) is geen voorstander van liberalisering en privatisering van de publieke sector. Dit stelt PS-partijvoorzitter Helmin Wiels, meldt Amigoe. Het standpunt van zijn partij is het tegenovergestelde van het standpunt van premier Gerrit Schotte.

Schotte wil de lokale nutsmarkt liberaliseren en Aqualectra opsplitsen. De PS is geen voorstander van liberalisering, benadrukte Wiels vanochtend. Hij geeft aan dat privatiseringen zowel op Curaçao, als in het buitenland, niet hebben gewerkt. “In Engeland heeft de privatisering niet gewerkt. Het heeft niet tot een verhoging van de efficiëntie geleid, maar juist een kostenstijging van 35 tot 40 procent met zich meegebracht.

Efficiëntie
“Liberalisering zonder controle komt neer op handhaving van het monopolie en kartelvorming, zoals dit nu al gebeurt in de gezondheidszorg en de supermarktbranche. Op deze manier blijven de tarieven hoog”, gaat Wiels verder.  Niet liberalisering, maar verhoging van de efficiëntie van Aqualectra moet volgens hem prioriteit krijgen. Hij is niet te spreken over de efficiëntie binnen het nutsbedrijf. Hij wil het lek- en netverlies aanpakken. Dit hoge verlies wordt volgens Wiels aan het volk doorberekend.

6 reacties op “PS kiest kant Aqualectra”

 1. Bij UTS was het geen probleem en nu bij Aqualectrea. zitten zeker geen ps vriendjes bij UTS.

 2. Oh God, daar heb je spuit elf ook weer hoor. Inderdaad, het verschil niet weten tussen liberalisering en privatisering. Waar was je – op kosten van de nederlandse belastingbetaler – ook al weer naar school gegaan, Wiels? Nou? Je hebt weer een puntje gemaakt hoor. Nu maar weer terug naar je klapperboom, goed?

  Inderdaad, mensen wordt wakker! Maar ja, met het beleid van Wiels houdt hij zijn eigen achterban arm en dom, dus die mensen lezen wellicht niet op internet? Geen geld voor een computer?

 3. Het opengooien van de electrische markt kan er voor zorgen dat we nu wel alternatieve energien zullen gaan gebruiken, wij betalen 4 keer meer voor onze stroom dan de VS. De vakbonden zijn bang en het personeel van Aqualectra zijn bang, omdat als er concurrende bedrijven komen, hun dan zullen moeten werken voor hun geld, en moeten gaan presteren, iets wat zij dus dusdanig slecht doen dat de regering en de bevolking hun zat is.

  Hoe is het mogelijk dat de hele wereld overgaat op duurzame energie en hier op Curacao blijven we maar diesel centrales bouwen, wie gaat hiervoor betalen als de prijs van de olie verder stijgt, juist de bevolking en dus ook de medewerkers van Aqualectra.

  Windmolens en zonne-energie, dat moet grootschalig ingevoerd worden. Regering gooi de accijns omlaag voor alternatieve energie opwekkende technologien.

  De liberalisering geeft de kans om gezonde en hardwerkende bedrijven naar het eiland te trekken die de tarieven kunnen drukken. Heel belangrijk is wel dat de opwekking van de energie op een schone manier gebeurd.
  Green Force

 4. Ik dacht dat WIELS voor de gewone, arme man was en dat hij voorstander is van een betere levensstandaard voor de bevolking van Curacao.
  Het is jammer om te moeten constateren dat hij voor het grote geld en niet de liberalisering van de markt kiest en zijn verkiezingsbeloftes weer schendt. Maar het is de PS eigen geworden om de bevolking van Curacao voot te liegen en te bedriegen.

  Mensen word wakker!!!!

 5. Volgens ons aller Wiels is “Liberalisering zonder controle handhaving van het monopolie en kartelvorming, zoals dit nu al gebeurt in de gezondheidszorg en de supermarktbranche”. Nou als ik hem was en bewijzen had voor deze uitspraak zou ik meteen naar het OM stappen of valt dit onder weer zo’n ongrijpbare beschuldiging.

 6. Huh? Weet hij wel dat hij het over 2 verschillende dingen heeft? Privatiseren is iets geheel anders als liberaliseren…

  Wat is het verschil tussen liberaliseren en privatiseren?
  Liberaliseren is het invoeren van concurrentie en keuzevrijheid. Met de liberalisering van de gas- en elektriciteitsmarkt kunnen kleinverbruikers zoals huishoudens en de kleinere energieverbruikers in het midden- en kleinbedrijf zelf bepalen bij wie zij hun energie afnemen.

  Privatiseren is het vervreemden van aandelen of activa buiten de kring van publieke aandeelhouders. De aandeelhouders van gas- en elektriciteitsbedrijven zijn gemeenten en provincies. Als zij hun aandelen in deze bedrijven verkopen aan private partijen spreekt men van privatisering van gas- en elektriciteitsbedrijven.