• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De claim van 80 miljoen gulden tegen de Curaçao Droogdok Maatschappij (CDM) is afgewezen. Drie ex-medewerkers afkomstig uit Cuba hadden de miljoenenclaim ingediend omdat zij vonden dat hun werkzaamheden leken op ‘moderne slavernij’.

De rechter oordeelt dat hier te weinig bewijs voor is. In 2008 oordeelde een andere rechter in Miami dat de arbeidsomstandigheden bij CDM neerkwamen op moderne slavernij. Ze zouden zijn uitgebuit en kregen een hongerloon. De rechter legde het bedrijf een schadevergoeding op van 80 miljoen dollar. Op Curaçao werd de integriteit van de rechter in twijfel getrokken.

Schuld
Volgens de advocaat van de Cubanen werden ze tien jaar lang gedwongen om cruiseschepen, tankers en olieplatforms te repareren. Ze werkten zestien uur per dag en verdienden 3,5 cent per uur. Dat gebeurde op basis van een overeenkomst die de CDM had gesloten met Cuba om op die manier een schuld van 10 miljoen dollar af te lossen. Deze was ontstaan nadat CDM een scheepswerf in Havana had gebouwd.

2 reacties op “‘Moderne slavernij’ Dok niet bewezen”

  1. Dit was ook het geval met de mensen uit Bangladesh die hier werkte voor de BOO. Opvallend dat mensen hier wel het vaak hebben over slavernij van 150 jaar geleden maar hun oog dicht doen met moderne slavernij..

  2. Ok. Dat het geen moderne slavernij is (volgens de uitspraak) kan ik begrijpen. Voorwaarden daarvan zijn dat mensen onvrijwillig van Cuba naar Curacao gebracht zijn, geen vrije tijd en geen eigen geld en bezit hadden. Van het laatste was (even op basis van de info die ik lees) geen sprake .
    Maar het zou (afgaande op de uitspraken van de advocaat van de Cubanen) op zijn zachts gezegd wel een grove schending van de arbeidswetten gaan. En als ze onvrijwillig hier zijn verscheept ook om mensenhandel.