• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een doe-het-zelf-kit om te testen of je de vader bent. Vanaf vandaag kan het op Curaçao. In vijf verschillende botika’s is de vaderschapstest voor thuis te koop. De test is speciaal ontwikkeld vaderschap vast te stellen en verlaagt volgens leverancier Curaçao DNA Center de drempel, meldt Wereldomroep.

“Tot nu toe waren er haast alleen doe-het-zelf-testen verkrijgbaar via internet. Veel mensen hebben hier geen internetverbinding of geen creditcard en bleven dus met hun vragen zitten,” meent commercieel directeur Clarence Simon tegenover de Wereldomroep, “we bieden die mensen nu de mogelijkheid om toch aan zo’n test te komen.”

Uniek
De vrij verkrijgbare doe-het-zelf-testen zijn uniek in het Caribisch gebied. In Amerika zijn de kits al langer in de drugstores te vinden.  Simon, die via het Curaçao DNA Center sinds mei 2009 verschillende DNA-testen afneemt, wil geen concrete uitspraken doen over het aantal vaderschapstesten dat gemiddeld per jaar afgenomen wordt. “Het aantal vaderschapstesten dat we per jaar afnemen valt tot nu toe tegen. Maar er is zeker een markt voor.”

Vader onbekend
De commercieel directeur doelt hiermee op de meest recente cijfers van het CBS. Van de 1898 kinderen die in 2009 geboren werden, weet naar schatting 25% niet wie zijn of haar vader is. De doe-het-zelf DNA-test zou in de toekomst een oplossing kunnen zijn voor deze groep. Maar ook voor vaders die twijfelen of een kind wel van hen is of voor moeders die niet zeker weten wie de biologische vader van hun kind is, kan de test uitkomst bieden.

Betrouwbaar
De doe-het-zelf test kost 795 gulden en bevat steriele wattenstaafjes, bemonster-enveloppen, handschoenen, een verzamel-envelop, drietalige instructies en een pen. Na het afnemen van wangslijm bij alle betrokkenen, dient de verzamel-envelop naar het Curaçao DNA Center te worden teruggestuurd. Deze zorgt voor de verdere afwikkeling van de test. “Wij sturen de test naar een Amerikaans laboratorium dat binnen vijf tot acht werkdagen uitsluitsel geeft. Als de test juist afgenomen is, zijn de resultaten voor 99,99% betrouwbaar”, zegt Simon.

Alimentatie

Ondanks de hoge betrouwbaarheid zijn de doe-het-zelf testen niet rechtsgeldig. Er kan dus geen alimentatie mee aangevochten worden of andere juridische stappen mee worden ondernomen. De niet-rechtsgeldige doe-het-zelf testen zijn wel veel goedkoper dan de rechtsgeldige testen dievoor 1695 gulden worden afgenomen bij het Curaçao DNA Center.

.

3 reacties op “Doe-het-zelf vaderschapstest op Curaçao”

 1. TOTAAL ZINLOOS

 2. hier op curacao zal dit een goudmijn worden voor de Botica”s

 3. Ik wist niet dat de Curaçaoënaar zoveel inkomen heeft…voor een paar wattenstaafjes…
  Welke jeugd heeft hier überhaupt geld om achter je onbekende ouder(s) aan te gaan? en welke vaders willen er vrijwillig aan meedoen ?
  Wat een commerciële uitbuiting als het niet eens rechtsgeldig is ….moet je, omdat je nog steeds met vragen blijft zitten, alsnog 1700 Nafl neerleggen…dat wordt sparen…