• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

IslaCURAÇAO – Stichting Milieu op Curaçao (SMOC) heeft voor het eerst met premier Gerrit Schotte over de Isla-raffinaderij gesproken. Voorzitter van SMOC, Peter van Leeuwen, denkt dat er na jaren een deur naar de overheid is opengegaan.

Tijdens het gesprek kwamen alle economische en technische aspecten over de raffinaderij aan bod. Ook de toekomstvisie werd besproken, meldt Wereldomroep.

Hoopgevende ommekeer
Van Leeuwen heeft de indruk dat premier Schotte op basis van feiten besluiten wil nemen. Hij kan nog niet inschatten wat de regering gaat doen met de diverse gerechtelijke uitspraken die er liggen over de milieuvervuiling van Isla. De voorgaande regeringen lieten die grotendeels liggen. Van Leeuwen beschouwt de opstelling van het kabinet Schotte als een ‘hoopgevende ommekeer’.

Duurzaamheid
Voor Isla wordt het sluiten, upgraden of verplaatsen naar Bullenbaai. Het is nog onbekend waar de voorkeur van de premier naar uit gaat. Volgens van Leeuwen staat voor Schotte duurzaamheid bij de besluitvorming rondom Isla voorop. “En als hij moet kiezen tussen gezondheid en economie, kiest hij voor gezondheid.”

3 reacties op “SMOC spreekt met Schotte”

 1. Green Force@ Een betere en middenweg optie zou zijn upgraden van de raffinaderij maar dan op de locatie van Bullenbaai. Shrink de raffinadrij met 50 procent (voor lokale en regionale markt only) en installeer meteen nieuwe installatie die niet tegen milleuregels in gaat. Zo raken we de expertise niet kwijt op het eiland wat olierafinage betreft en stijgen de brandstofprijzen ook niet dramatisch. Isla terrein, Willemstad, Curacaonaars en Curacao verdient beter dan wat er nu staat.

 2. De raffinaderij sluiten of upgraden is de enige optie. Verhuizing naar Bullenbaai is geen goed idee. Curacao staat tussen te top 10 meest vervuilende landen ter wereld per capita. Dat betekent veel vervuiling (isla en diesel centrales van Aqualectra) en weinig mensen.
  Het is niet verantwoord om nog langer de opwarming van de aarde te bevorderen door dit soort bedrijfsvoerting door te laten gaan.
  Wij met zijn allen op dit eiland moeten een duidelijk signal geven dat dit soort vervuiling en bedrijfsvoering niet meer aan de orde zijn in anno 2011, terwijl een groot deel van de wereld zijn best doet om duurzamer te worden, laten wij hier nog steeds die stink isla open met alle consequencies van dien.

 3. Schotte kiest voor gezondheid? Hij heeft zijn zakken gevuld met vastgoed (zie google). Ondernemer die alleen maar failliet gaat. Laten we hopen dat hij goede adviseurs heeft.