• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema vindt dat het kabinet tijdens de herdenking van 150 jaar slavernij afschaffing, excuus moet maken voor het Nederlandse slavernijverleden. Dit zei hij zaterdag op een manifestatie rond de Surinaamse verzetsstijder en schrijver Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost.

Dat meldt het Parool. Volgens Herrama moet dat gebeuren tijdens de nationale herdenking op 1 juli in het Amsterdamse Oosterpark, bij voorkeur door koning Willem-Alexander. “Het kost Nederland moeite zijn rol in het mensonterende slavernijverleden te erkennen,” zegt de PvdA-bestuurder in een toelichting. “De herdenking is mijns inziens een ideale gelegenheid om volmondig excuus te maken en een volgende stap te zetten in de verwerking van dat verleden.”

Mager
De spijtbetuiging die voormalig bewindsman Roger van Boxtel in 2001 namens de regering uitsprak op een VN-conferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban, noemt Herrema te mager. Van Boxtel gebruikte indertijd de formulering ‘diepe spijt, neigend naar berouw’. Daarnaast kwam er een nationaal monument in het Oosterpark en een inmiddels opgeheven instituut dat onderzoek deed naar het slavernijverleden.

Angst voor financiële gevolgen
Herrema: “Excuses voor het slavernijverleden worden vaak in verband gebracht met herstelbetalingen. Ten onrechte, als ik de deskundigen op dat terrein mag geloven, maar de angst voor financiële gevolgen mag sowieso niet leidend zijn in de erkenning van het Nederlandse aandeel in de slavernij.”

Morele verantwoordelijkheid
De stadsdeelvoorzitter spreekt van een morele verantwoordelijkheid om een streep te zetten onder het verleden. “Niet als afsluiting, maar als startpunt voor een nieuw perspectief. Mensenhandel en onderdrukking zijn ook van deze tijd, net als de uitsluiting van groepen mensen op de arbeidsmarkt. Dat zou ook een zorg moeten zijn van witte Nederlanders.” Nederland heeft tussen de zeventiende en de negentiende eeuw naar schatting 450.000 slaven verhandeld en verscheept. De slavernij werd officieel in 1863 afgeschaft, dit jaar 150 jaar geleden.

Foto: pvdaamsterdam.nl

34 reacties op “‘Koning moet sorry zeggen voor slavernij’”

 1. Als er geen slaventijd was geweest dan waren Wiels,Asjes,Cooper e.a. nooit op dit ,inmiddels door hun toedoen corrupte, eiland beland. Mmmm, tsja dan vind ik excuses eigenlijk ook wel op zijn plaats!

 2. @Berend Harmsen

  CURAÇAO – Het Recherche Samenwerkings Team (RST) heeft gisterochtend een huiszoeking verricht aan de Redaweg bij Boca Sami. Bij de huiszoeking is de verdachte J.G. op last van de rechter-commissaris in Nederland, aangehouden. In de woning werd onder meer cocaïne en een geladen vuurwapen aangetroffen.

  Bron:https://www.versgeperst.com/nieuws/205932/recherche-samenwerkings-team-arresteert-nederlander.html

 3. De slavernij is ontstaan door de portugezen en de spanjaarden, dat is later door de WIC overgenomen.
  En inderdaad de WIC werd een van de grootste slavenhandelaren van dit gebied.
  wat een schande is, maar het werd in die tijd als normaal gezien.
  zelfs de heilige kerk had geen bezwaar.

  Er werden slaven in afrika gekocht van de afrikanen.
  De ene afrikaanse stam maakte bij de andere stam buit in de vorm van slaven/mensen.
  Kortom de basis van de slavenhandel ligt in afrika.
  Het bestond al in de Egyptische tijd 10.000 voor Chritstus.
  In europa heeft de salvernij nooit veel plaatsgevonden.
  Waarom niet?
  Omdat er genoeg arme europeanen waren die voor bijna gratis zware arbeid moesten verrichten.
  die werden erger uitgebuit dan de slaven hier.

  Het konkrijk der nederlanden is pas in 1848 opgericht.
  in 1863 heeft het koninkrijk de slavernij afgeschaft.
  En nu moet het koninkrijk zijn excuses maken???/

 4. I.P.V. dat we uren, dagen, weken, maanden, jaren hierover blijven doorborduren, what about we steken al deze energie in het bestrijden van het human trafficking probleem, wat vandaag de dag speelt. 27 miljoen vrouwen en kinderen die in de mensen handel zitten, wij allen zouden aan hun onze excuses moeten aanbieden!!!

 5. Het speelt overal. Ghana had in 1969 de zogenaamde “Aliens Compliance Order” waarmee honderdduizenden Nigerianen het land uit werden geknikkerd omdat ze er niet thuis hoorden.

  Duidelijk een geval van “Black on Black” discriminatie want hoewel het zogenaamd een economische maatregel was, ontsprongen Libanezen, Arabieren, Indiërs allemaal de dans..

  Er is af en toe debat over de te maken excuses en vergoedingen, maar het is niet waarschijnlijk dat die er ooit komen. Maar zo ja, misschien kunnen we dan iets leren over de afloop?

 6. @Janchi, als jij en je familie braaf zouden geweest dan hoef je niet bang te zijn voor de zak! maarja jij als fervente MFK aanhager zal wel 1 en ander aan je stok hebben hangen dus naar Spanje!

 7. Sorrie zeggen ??? Voor iets waar de WIC schuldig aan was ? Helemaal van de zotten !!
  Alleen gefrustreerde mensen met een complex hebben het maar over de slavernij. Ze kunnen en willen het niet achter zich laten. Wij Nederlanders moeten kwaad worden op onze voorouders, dat ze handelden in slaven! Wat zou de wereld er toch anders uitgezien hebben .

 8. @ Janchi. Ik heb niets gelezen over een probleem met het woord “saku”. Iemand schijnt het niet met de vertaling daarvan eens te zijn. Voor je zeldzaam probleem had je lang geleden naar een psychiater doorverwezen moeten worden, want bijna alle Nederlanders zouden dan hetzelfde trauma moeten hebben en dat is verre van de waarheid.

 9. @Zorro als woord “saku” een probleem is; dan wil ik nooit meer over de zak van Sinterklaas ( letterlijk en figuurlijk) horen. Zorg jij daarvoor mij? Sinds mijn jeugd het ik een trauma met mensen en zakken die mij van mijn familie weg willen halen om naar Spanje te sturen.

 10. @ Jan. @engelse, Niet mee liegen want Wiels heeft nooit het woord bodybags in de mond gehad, alles staat op Ustream.

  Inderdaad heeft hij letterlijk het woord “bodybags” niet gebruikt, maar het is de vertaling uit het Papiamentu van “saku” dat hij wel in de mond heeft gehad of betekent voor jou “saku”, dat het de business class in een vliegtuig is? 🙂

 11. @jan, Ken je YDK
  Ken je Gerrit Schotte?
  Ken je Jacinta Contancia>
  Ken je Anthony Godett? Ken je Ramon Chong?
  Ken je Jamaloodin?
  Ken je El Hakim?
  Ken je Ivar Asjes?
  Ken je Monk?
  Ken je Wiels?
  Ken je Dos santos?
  Ken je van der Dijs?

 12. @jan, hier is de link. Sla het op want er volgen meer uitzendeingen over deze multi-miljonairs op Curacao.

  http://programma.ntr.nl/10572/onder-elkaar/detail/aflevering/6000004792/Curaçao—Hollandse-maatjes

 13. Ik mis de verklaringen van Joost Pronk in het Nederlandse programma “Onder elkaar” op Versgeperst.com

 14. Is Versgeperst politiek gesponsord?

 15. @engelse, Niet mee liegen want Wiels heeft nooit het woord bodybags in de mond gehad, alles staat op Ustream.

  @Berend Harmsen, 0% niet liegen. Ken je familie Schotte? Ken je Joop die op pastoor Eduardo met een geweer schoot? Ken je Joost die vogels op Curacao pakte en verkocht in Nederland, en dat hij hiervoor is opgepakt? Lees eens Slaaf en Meester van C. De Haseth dat weet je ook verkrachtingen door je medelanders.

 16. SORRY !
  Zo, en nu nooit meer hierover zeuren. Hup,hup aan het werk !

 17. OP 15 FEBRUARI JL HEB IK TIJDENS EEN DEBAT OVER DIT THEMA IN DE BALI IN AMSTERDAM GEZEGD, DAT DE TIJD RIJP IS DAT KONING WILLEM DE 4E EXCUSES VOOR DE SLAVERNIJ IN SURINAME MAAKT.DEZE MOETEN IN DE NATIONALE ASSAMBLEE IN PARAMARIBO PLAATS DELICT WORDEN GEMAAKT EN NIET IN HET OOSTERPARK OF ELDERS. IN FRONT VAN HET VOLK VAN SURINAME,ZOALS KANSELIER KHOL DESTIJD IN DE 2E KAMER EXCUSS VOOR DE BEZETTING MAAKTE. HIJ DEED DAT NIET ERGENS IN EEN PARK IN BERLIJN.
  PROFICIAT DAT TJEERD HEEREMA VAN ZUIDOOST MIJ NAPRAAT,MAAR HIJ MOET DAN ZUIVER ZIJN IN DE LEER.

 18. @ Don Picaflor, vanuit de USA zijn wel slaven teruggegaan naar Afrika, (Liberia) maar dat was geen succes. De oorspronkelijke bewoners werden niet als gelijken maar als tweederangs burgers behandeld. Die Afrikanen kregen pas in 1904 stemrecht…De Amerikaanse ex-slaven en hun nazaten hebben de zaak qua bestuur tot April 1980 in Liberia kunnen vasthouden, maar toen was het over…

  Vandaag de dag heb je er als niet-Afrikaan ook nog niet veel burgerrechten.. Hoezo gelijkheid..? en.. Liberia is een van de armste landen op aarde, dus nu is het niet handig meer.

  Geen idee of er rond 1840 ooit plannen zijn geweest om vanaf Curaçao te remigreren naar Afrika? Als Tula wist van de Franse Revolutie, dan zou dit toch in die tijd ook bekend moeten zijn geweest bij de slaven op Curaçao? Iemand die het weet?

 19. Moet Maxima ook haar excuses aanbieden voor wat haar vader heeft gedaan?

 20. 10% van de criminaliteit in Nederland komt voor rekening van het kleine groepje Antillianen daar.

  0% van de criminaliteit op Curacao komt voor rekening van de Europese Nederlanders daar,

  Misschien is daarvoor ook een excuus van Curacao aan Nederland op zijn plaats?

 21. Ik heb ook nog niemand horen vragen “Wilt u ons alsjeblieft terug brengen”

 22. De nazaten van de slaven mogen blij zijn dat hun voorouders werden verscheept naar landen waar werkvolk nodig was. Als dat niet was gebeurd zouden zij nu op hun mooie Afrikaanse continent wonen. Het lijkt mij, mede gezien het geringe aantal personen die naar hun roots op dat continent emigreren, dat zij dat zelf ook wel vinden.
  Hou toch op met zeuren er leven al generaties geen personen die slaaf zijn geweest en evenmin personen die daarin hebben gehandeld.

 23. Het enige dat Nederland (als Staat) met de slavernij heeft gedaan, is haar afschaffen. En wat was Nederland nou voor 1830? In de logica van de “Nederlandse” schuld (en boete) moeten we zelfs de Belgen er volkenrechtelijk tot hun afscheiding nog medeschuldig aan verklaren? Doen de Belgen mee met een excuus? Als entiteit bestaat Curacao langer dan Nederland. Zelfs Tula wist dat in zijn tijd de Lage Landen onder bewind van Frankrijk stonden.Doet Frankrijk ook mee met excuses?

  Zeker is er, vanuit wat nu Nederland is, ondersteuning geweest bij de slavenhandel. In de Lage Landen zelf verafschuwde men het. Daar wilde men (het is geprobeerd) geen slaven uit Afrika. Slavenhandel werd in het buitenland gedaan door in Nederland geregistreerde ondernemingen en ondernemers en het was (in tegenstelling tot de holocaust) geen staatsinitiatief. De slaven in Nederland heetten gewoon “arbeiders”.

  Maar kan, in die “schuld-en-boete” gedachtengang, Nederland bij Curacao aankloppen voor excuses voor drugs die door ondernemende Curacaoenaren (waaronder familie van politici) Nederland schade berokkent?
  Bij drugs hebben we snel de neiging de schuld grotendeels te leggen bij de vragende /kopende partij. Die veroorzaakt immers de handel..Zeker voor de handel via Curacao kunnen we dan de schuld van de slavenhandel in Amerika leggen?

  Het onderwerp blijft van belang, al was het maar vanwege de fundamentele vragen die het oproept.

 24. sorry 🙁

 25. Namens Julius Ceasar: Sorrie voor het bezetten van delen van Nederland en dan met name onder de rivieren.
  Namens Alfa, in naam van de Spaanse koning: Sorrie!
  Namens Napoleon: Pardon
  Namens: A.H. uit B. : Ich hab es nicht gewold. Sorrie.
  Namens Olof / Bjorn / Thor en alle vikingen die menig Europees havenstadje hebben geplunderd en de daarin wonende vrouwen hebben verkracht: Sorrie!!!
  Namens: Karel de Grote die het halve continent wilde hebben: Sorrie!

  “Don’t look back in anger…..I heared you say”
  En nu weer lekker aan het werk want er zijn genoeg andere dingen waar we ons druk om moeten maken.
  De het boek “geschiedenis der mensheid” kent wel 100000 zwarte bladzijden, quit reading the book!!! Kijk naar voren en maak wat van je leven.

  Zo!! Dat is eruit!

 26. Ik krijg NU een trauma van dat gezeur over slavernij! Zoek een psychiater op dat zal helpen. En val niet anderen er nog ongevraagd eeuwen mee lastig !!

 27. als engelse zal ik sorry zeggen voor jack the ripper. tis toch te gek. sorry zeg je als je het heb gedaan.ik ga geen sorry zeggen voor een ander. zelfs wiels zegt geen sorry voor de boddybags

 28. Advise Van Roeptoeter Wiels. GEEN AANDACHT AAN SCHENKEN?.

 29. ik zie ook niet in waar om de koning namens NL zijn excuses zou moeten maken.
  het was de WIC, een bedrijf met aandeelhouders die in de slavenhandel zaten.
  in Nederland waren bijna geen slaven, die waren te duur.
  men had knechten en dienstmeiden, die voor hongerloontjes moesten werken en in krotten of (plaggen)hutten moesten wonen.
  men stierf daar toen ook geregeld de honger dood of kwam door de kou om het leven.
  de gemiddelde leeftijd was toen zo rond de 30 jaar..
  van de 10 kinderen, bleven er misschien 3 in leven.
  Moeten deze nazaten van deze knechten, hun excuses maken voor het slavernij verleden?

 30. Herrema moest in de Bijlmer nog wat goedmaken….? Een tijdje terug maakte hij iedereen boos toen jij Kwakoe wilde “vernederlandsen”.

  Herrema vond het belangrijker dat een betrouwbare en professionele organisatie Kwakoe organiseert. ‘Waarom zou je het per se aan een Surinaamse organisatie uit Zuidoost geven?’

  Goed zo Tjeerd, denk aan je kiezers…

 31. Het houdt maar niet op, dat zulke halve zolen de kop opsteken met excuses vragen.

 32. De nazaten van deze mensen moeten excuses maken: http://rabbel.nl/direcwic.htm

 33. Correctie: niet Nederland heeft dat gedaan, maar de West-Indische Compagnie, een bedrijf dus, met diverse, ook internationale, aandeelhouders. Een koning kan niet namens een heel land excuses aanbieden als het grootste deel van dat land zich nergens schuldig aan heeft gemaakt.

  Dit zou hetzelfde zijn als wanneer de koning zijn excuses maakt namens Nederland voor de vervuiling van de Koninklijke Shell.

 34. Gaat Gerrit Schotte ook zijn excuses aanbieden voor 2 jaar lang wanbeleid en corruptie?
  Gaat de Franse president ook zijn excuses aanbieden voor de Franse overheersing?
  Gaat de Spaanse koning zijn excuses aanbieden voor de bezetting van Nederland?
  Gaat Afrika zijn excuses aanbieden voor zijn rol in slavernij?