• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

‘Cijfers zijn wel erg hoog’CURAÇAO – Bijna één op de vier abortussen in Nederland wordt bij een Antilliaanse vrouw gepleegd. Dat is de uitkomst van een onderzoek over abortus in Nederland door de Rutgers Nisso Groep. “Dat percentage is wel erg hoog”, reageert Lisette Toppen van Bureau Vrouwenzaken op Curaçao.

In 2007 lieten in totaal 33.148 vrouwen in Nederland hun ongeboren kindje weghalen. Per duizend vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15 tot en met 44 jaar) hebben er 8,6 abortus laten plegen. Van deze vrouwen is 22,8 procent van Antilliaanse afkomst. Ter vergelijking: bij autochtone vrouwen is dit nog geen drie procent.

Bureau Vrouwenzaken
Bureau Vrouwenzaken houdt zich bezig met beleidsontwikkeling op het gebied van de vrouw. Daarnaast biedt de organisatie ook verschillende vormen van hulpverlening aan. Als deskundige organisatie op dit gebied, schrikt het Bureau van de cijfers. “Het percentage is wel erg hoog”, aldus Lisette Toppen van Bureau Vrouwenzaken. Als verklaring voor het hoge percentage, wijst Toppen op de hoge kosten voor levensonderhoud in Nederland. “Wij begrijpen dat het krijgen en opvoeden van een kind veel kosten met zich meebrengt, wat voor sommige niet betaalbaar is. Maar het cijfer blijft hoog.”

Tegen abortus
De organisatie zelf is tegen abortus. “Als Bureau Vrouwenzaken krijgen we regelmatig vrouwen over de vloer om te praten over abortus. In die gesprekken stuitten we regelmatig op emotionele schuldgevoelens van vrouwen. Ze staan achter hun keuze, omdat ze het kind niet op hadden kunnen voeden zonder vader, of zonder financiële middelen. Maar het blijft emotioneel moeilijk te verwerken. Wij willen niet dat vrouwen met zo’n gevoel rond moeten lopen”, verklaard Toppen.

Cijfers van Curaçao
Over de problematiek op Curaçao zelf kan Toppen weinig zeggen. “Officieel is het verboden om abortus te laten plegen op dit eiland. Daardoor ontbreekt voor ons een overzicht van cijfers.”

www.versgeperst.com