CURAÇAO – Na de explosie van denguemuggen het afgelopen jaar zijn onderzoekers met man en macht aan het zoeken naar een manier om dit terug te dringen. In Maleisië is een onderzoek gaande waarbij zesduizend genetisch gemanipuleerde muggen zijn uitgezet om dengue te bestrijden.
De test is een eerste stap richting het gebruik van de genetisch gemanipuleerde mannelijke Aedes aegypti, ook wel denguemug genoemd. Als die mug met vrouwtjes paart, komt er of geen nageslacht of muggen die korter leven, waardoor de muggenpopulatie wordt verkleind.
Kritiek
Een soortgelijk experiment op de Kaaimaneilanden zorgde voor een afname van tachtig procent van het aantal muggen in het kleine gebied dat de onderzoekers bestudeerden. Enkele milieuactivisten hebben kritiek geuit op het plan. Zij vrezen dat het onvoorziene gevolgen kan hebben, zoals de creatie van oncontroleerbaar gemuteerde muggen.
Kleinschalig
Critici zijn ook van mening dat het een vacuum in het ecosysteem kan veroorzaken, dat dan gevuld wordt door andere insecten, die mogelijk nieuwe ziektes introduceren. De autoriteiten proberen de zorgen weg te nemen door te stellen dat het om een kleinschalig onderzoek gaat en dat er niet ineens grote getale genetisch gemanipuleerde muggen zullen worden uitgezet.
Vaccin
Knokkelkoorts komt veel voor in Latijns-Amerika en Azië. Symptomen zijn onder andere hoge koorts, gewrichtspijn en misselijkheid. In ernstige gevallen kan knokkelkoorts leiden tot inwendige bloedingen, een haperende bloedsomloop en de dood. Er is vooralsnog geen vaccin of behandeling tegen de ziekte. Op Curaçao zijn tot nu toe 800 geregistreerde denguegevallen bekend waaronder twee doden zijn gevallen.