• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Wat zouden we doen zonder de raffinaderij Isla? Fundashon Green Town weet het wel. Gisteravond presenteerde Andrés Casimiri en Sven Rusticus de plannen voor Green Town Curaçao in het Kurá Hulanda hotel. Green Town is een stad die geheel op groene energie werkt.

Recycling is verplicht in Green Town en auto’s mogen niet rijden op fossiele brandstoffen. Het gebied dient als stadskern en heeft een overdekte tuin, amfitheater en ontmoetingsplek. Van a naar b reis je in Green Town met de tram.

10.000 banen
Op dit moment genereert de raffinaderij 900 banen. Volgens Casimiri en Rusticus kan het Green Town- initiatief 10.000 banen creëren, het inkomen van de regering verdubbelen en een woonplek bieden aan 10.000 gezinnen. De banen worden gecreërt in de marine – en recycling industrie, freezone, entertainment en het toerisme. 

Fondsen
De stichting is op zoek naar fondsen voor hun campagne en voor het uitwerken van een businessplan. Ze hebben 100.000 gulden nodig. Columnist en eigenaar van Kurá Hulanda hotel Jacob Gelt Dekker sponsort het project en was gisteren de gastheer bij de bijeenkomst.

49 reacties op “Green Town in plaats van Isla”

 1. Achteraf gezien kan men best zo iets realiseren op Curacao. It’s to good te be true. Als dat gelukt is in Dumbai, zo’n totaal nieuwe project uit zee te stampen dan kan dat ook op Curacao. Sorry dat ik ook iets negatief erbij moest halen dat het niet goed is verlopen met de Palm Investment groep die beticht is van zwendel praktijken en verduisteren van geld van de investeerders. Hierdoor hou je wel je hart vast. Als men zo’n groot project wil opzetten op Curacao. Mocht het mis gaan dan zal je de Nederlandse politici heel hoog van de dakken horen blazen, het zijn toch allemaal een boevenbende op Curacao. Luister goed de Nederlandse politici. Alles moet toch goed gekeurd worden door de Nederlandse politici en geloof me dat het voorlopig niet zal gebeuren. Ik ben en blijft benieuwd hoeveel mensen aan het werk zullen komen gedurende dat project en hoeveel er aan het eind van dat project permanent werk zullen hebben.
  Vervolgens hoor ik nog steeds niemand praten over de mogelijkhied van een verhuizing naar Bullenbai. Zo ja wat is de investering hiervoor en is dat wel mogelijk. Je zal toch iets nodig moeten hebben om dat asphalt vervuiling te verwerken. Moet dat door de Isla verwerkt worden als die al dicht is. Hoe zit dat in elkaar. Kijk mensen wij kunnen kunnen ons mening uiten hierover maar wat zijn de andere mogelijke alternatieven als de Isla sluit. Laten wij hierover gaan focussen naar stap 1. Zie bertine 26-01.2011. Abrupt sluiten zal zeker niet plan 1 zijn kunnen zijn dor de economishe belangen van Curacao,alhoewel ik dat graag zou willen. Men is veelste trots om weer te gaan bedelen bij Nederland na de sluiting. Dus dat gaat niet. Verhuizen naar bullen baai is plan 1 geworden. Maar wat is de staat van Bullenbaai op dit moment. Moet Curacao zich meer gaan richten op toerisme. Ik denk van niet want dat hebben ze bewezen na de revolte van 30 mei 1969. Het Curacaose volk had er geen belang bij als al hun baaien worden verkocht aan hotels en hun geen gebruik meer konden maken om te zwemmen en ontspannen. Kijk misschien is mijn verhaal niet samenhangend, maar het komt doordat er tijdens het schrijven dingen naar binnen schieten en dan ga ik niet meer terug naar mijn kontekst om het samenhangend te maken. Daarom kan er ook fouten erin zitten dan weet iedereen waardoor het komt. Maar wel blijf ik erbij dat het project er heel mooi uitzie.

 2. Natuurlijk is dat goed nieuws… het maakt alle criticasters monddood die roepen dat het allemaal te duur is. Het maakt Isla monddood met zijn eeuwige excuses dat dat dan betekent dat ze moeten investeren (alleen in ruil voor een 20 jaar langere consessie). Het is gewoon pure en structurele onwil om de lasten te dragen bij hun lusten. De jaarlijkse fooi van 19 miljoen gulden voor een terreintje waar je miljarden verdient en dan zeuren dat je 100 miljoen moet investeren om je omwonenden te redden? Wat denk je… zou de bedrijfsvoering een economische of duurzame agenda hebben?

 3. Ferdinand: is dat goed nieuws om te horen? Venezuela zal ook wel weten dat ze asfaltmeer opnieuw kunnen hergebruiken……Voor zoveel muljarden blijven ze zeker! dus toch niet zo goed nieuws.

 4. Ik dacht eigenlijk dat deze eilanden islas Inutiles waren. Ahan, dus ze kunnen tot islas Utiles worden gemaakt, dan.

 5. Mijn broer is de buurman van Cristina Sabbione. Dat zegt u allen niets, maar dat is een Italiaanse Professor in toegepaste Chemie aan de universiteit van Bologna in Italië. Zij laat desgevraagd weten dat met het saneren van het ISLA-terrein ongeveer 8 miljard dollar nodig zal zijn. Maarrrr…. daarvan s al 7(!) miljard te financieren door het asfaltmeer op te nemen in het raffinageproces en de zaak te hergebruiken. Zo onhaalbaar zijn die plannen dus helemaal niet.

 6. Is het weer water naar de zee dragen?

 7. Als genoeg mensen geloven in een plan, kan het gerealiseerd worden; dit geld Altijd.
  Natuurlijk zal aan dat plan onderweg gesleuteld moeten worden, waar het mee begint is of voldoende mensen geloven dat de rafinaarderij een negatieve factor is en een ontwikkeling in de richting van het voorgestelde plan een positief effect zal kunnen hebben voor het eiland , zowel voor de economie als voor de bevolking.
  Van de uitkomst van deze vraag zal het afhangen of er en beweging komt die als gevolg zal hebben dat er naar dit plan gekeken gaat worden, en van daaruit verder gewerkt, ontwikkeld, en gedacht, politiek gemotiveerd en investeerdes aangetrokken.
  Ik hoop dat voldoende mensen het belangrijk genoeg vinden een verandering in gang te zetten en het eiland een kans te geven. Het eiland is uniek en de lokatie die nu door een stinkende rafinaarderij bezet wordt is beter waard!!!!!

 8. Met alle discussies die er al gevoerd zijn mis is toch enkele opmerkingen over het sluiten van de ISLA en met alles wat erbij kan gaan komen. (misschien nog wel meer)
  1-hoe lang zou het kunnen duren voor de ISLA echt gesloten is.
  2-wie haalt (als het nog niet op is) alle restanten olie weg uit de tanks.
  3-als het afgebroken wordt, waar laat met al het afval matriaal van de olietanks,
  pijpleidingen enz. Wordt het ergens naar toe gebracht of ergens op het (ei)land gedumpt.
  4-als de grond op het hele terrein schoongemaakt wordt, waar gaat deze vuiligheid naar
  toe. Toch niet ergens in de Car.zee. En de aan de mensen die het gaan schoonmaken?
  Ook aan hun gezondheid moet gedacht worden, dus een taak voor de gezondsheidszorg
  5- en over een hoeveel jaren plan praat men dan en over hoeveel generaties praat men
  dan dat het gerealiseerd is.

  En zo zijn er natuurlijk legio voorbeelden te noemen.
  Maar we zijn het er wel met elkaar over eens dat gezondheid voor en boven alles gaat en dat de jeugd de toekomst heeft.
  In mijn opinie hoop ik dat het allemaal lukt en wens iedereen heel veel succes in de toekomst.

 9. Ik stel voor dat meneer Schotte per direct een “Task Force Green Whatever” insteld die de financiële haalbaarheid van dit idee onderzoekt en daarover aan de bevolking bericht.

 10. @Yu di Korsow,
  Hahahaha YdK. Meneer Casimiri mag wel op mijn rekening geld storten en het liefst niet in zijn droom. Het gaat mij meer om de manier waarop men durft te denken en benoemen van veranderingen, we mogen best ambitieus denken. Dat verdienen we als volk. Dat verdient het eiland. En gelukkig komen deze groepen en individuien steeds meer op in onze maatschappij. Ik kan ze alleen toejuichen. Maar inderdaad voor nu ga ik ze niet spekken met mijn armoedige bijdragen, misschien wel met ideeën. Het spekken mag meneer Gelt Jacob Dekker wel doen. Hij heeft toch genoeg.

 11. Beste Sander, “een lap grond van 60 ha. met o.a. verouderde olie-industrie die toch moest verdwijnen” staat er in de Telegraaf. Dus jij bent ook zo iemand die alles gelooft als het in de krant staat ? Als je nog ergens “harde” informatie over die “olie-industrie” tegen komt hou ik me aanbevolen.
  Ik zou het niet echt leuk vinden maar wel meenemen in mijn denken over deze Green Tower, oh nee Green Town hallucinatie.

 12. beste Yui korsau, ik heb ook even gegoogeld, maar heb het wel gevonden.
  in portugal is aan de taag een groot verontreinigd (olie industrie) terrein schoongemaakt.
  waar een wereldtentoonstelling is geweest en nu toeristische attracties zijn en 25000 woningen werden gepland.
  het artikel is 1997 en tentoonstelling was in 1998 zie hieronder:
  http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/venster/reizen/reis.Portugal/reis.970524expo98.html
  Dus Odette heeft wel gelijk…….
  en dat kan ook hier gebeuren met een positieve aanpak kunnen realisten de klus klaren….
  ik begrijp trouwens niet waarom je zo anti bent??
  het plan is een goed plan en zal zeker kunnen slagen als de politiek hier enthousiast over wordt.
  het hoeft voor mij niet zo green te worden, maar die plek is goud waard en nu is het een zwijnenstal en levert alleen vuiligheid op.
  het geld dat er nu verdient wordt is voor Curacao erg weinig het meeste geld gaat naar Venezuela en wij mogen de stank hebben.
  de politici van hier krijgen waarschijnlijk wel geld van Chavez om het hier open te houden.
  maar de mensen onder de rook mogen stikken…..denk daar eens aan, als realist zijnde….

 13. Beste Odette, in afwachting van de gevraagde informatie over die raffinaderij waar jij het over hebt, ben ik zelf ook maar eens gaan kijken, maar kom niet verder dan een suikerraffinaderij die daar ergens ooit heeft gestaan. Zal het dus zeer op prijs stellen als je mij en de andere lezers kunt informeren over die olieraffinaderij waar jij het over hebt.

 14. Beste Gino, heb jij in werkelijkheid of in je droom al een bijdrage gestort op de rekening van de heer Casimiri ?

 15. Edward noemt dromers en daar heeft hij gelijk in. Een ieder moet durven dromen voordat iets te realiseren. Sterker nog een ieder droomt voordat er iets gerealiseerd kan worden. Voordat Yu di Korsow een realist is geworden was hij ook een dromer en hij droomt nog om iets in zijn toekomst te realiseren. Mensen schrikken meteen van plannen van architecten en visionarrisen (de officiele dromers) en denken dat alles precies zo eruit gaat zien zoals de tekentafel ons laat zien. Het is alleen een van de duizenden stappen in de goeie richting die genomen moeten worden om de mentaliteit te veranderen. Van mijn part mag er voor de komende 80 jaar mondi komen daar en na 80 jaar weer gaan ontwikkelen. stap voor stap. Geeft Asiento de tijd om te gaan revalideren. Wie weet dat de sumpiñas en de palu di mansaliñas of de vele catea de bodem op een natuurlijke wijze kan saneren binnen een mid/lange termijn. Maar een ding moeten we allemaal gaan geloven, 80 jaar zo een raffinaderij in het hart van ons eiland dat kan niet meer. Dat mogen we niet meer pikken. Het hart van het eiland is net zo zwart als het hart van een kettingroker. Het gezonder maken van Curacao met echt bij onze denkwijze beginnen.

 16. Beste Odette, kun je de lezers ook even vertellen, in de eerste plaats hoe groot was die raffinaderij, ten tweede hoe lang heeft daar raffinage plaats gevonden en wat is de verhouding in vierkante meters (of als je wil ha) van de raffinaderij in het totaal van die toeristische trekpleister geweest.

 17. Beste Edward, als ik als realist ergens niet naar toe wil, maakt het me helemaal niets uit of ik er naar toe kan.

 18. Voor de volledigheid nog even het volgende als meneer Casimiri zijn 100.000 gulden uit “private” bronnen kan halen, heb ik daar natuurlijk helemaal geen probleem mee. En wens zijn financiers alle geluk ter wereld toe.

 19. Met realistisch bedoel ik hier, dat voordat men droomt over grootse plannen voor ontwikkeling van dit gebied men eerst maar eens moet denken aan de sanering. Waar komt het geld vandaan (tegen de tijd dat Isla gesloten wordt,als hij al gesloten wordt, zijn we wel weer een groot aantal jaren verder en zullen de kosten navenant zijn opgelopen en als ik dan nu een bedrag noem van één miljard gulden, steekt dat niet zo af tegen de 800 miljoen die vandaag de dag door de heer Casimiri genoemd worden. De sanering zelf, als dat überhaupt mogelijk is, zal zo’n 25 jaar in beslag nemen, dus waar praten we over en dat is voor mij als realist zo’n 35 jaar, dus ik ga ervan uit dat zo rond 2040 de eerste spade voor de ontwikkeling de grond in kan gaan. Mijn realisme voor deze fata morgana heeft niets maar dan ook niets te maken met het wel of niet sluiten van de Isla. Het heeft te maken met het gegeven dat de heer Casimiri nu aan het lobbyen is voor 100.000 gulden voor het uitwerken van zijn businessplan dat misschien over 35 jaar geimplementeert kan worden. Wie is hier nu de realist en wie is de fantast ?

 20. Juist Yui Korsou, een realist komt meestal waar die naar toe wil, niet waar je die naar toe zou kunnen. Je hebt dromers nodig – die misschien komen met beelden die nooit gehaald worden maar wel anderen inspireren tot nieuwe realistische doelen. Wil jij graag dat de Isla blijft of niet?

 21. @Yui Korsou Je hebt gelijk, het zijn (gelukkig) de experts die bepalen of het haalbaar is of niet. Niet de positivo’s en ook de negatievelingen niet. Ik hou gewoon van dit eiland en in mijn ogen is de isla niet echt een meerwaarde voor ons land. We kunnen veel meer halen uit een gezond, duurzaam en economisch aantrekkelijk gebied. Liever vandaag dan morgen is een uitdrukking waarmee ik natuurlijk niet bedoel dat ze daadwerkelijk morgen moeten beginnen met saneren etc., daarmee wil ik zeggen dat we hier niet jaren over moeten gaan bakkeleien, maar snel tot een gedegen en haalbaar plan moeten komen.

 22. @Yui Korsou

  Ik kan me heel goed vinden in jou “negatieve instelling”, maar anderzijds vraag ik mij ook af wat er wel moet gebeuren met de Isla. In dat opzicht zie ik deze graag verdwijnen. Het zal jaren duren voordat dit het geval is. Als er dan iemand is die met ambitieuze plannen komt om hier wat moois neer te zetten vind ik dat prima. Het is misschien wat hoog gegrepen en zal waarschijnlijk bijgesteld moeten worden. Maar dat vind ik geen rede om hier geen voorstander van te zijn. Als die Isla-zooi eenmaal weg is zullen er genoeg investeerders zijn die hier geld in willen stoppe. Is het niet voor green town, dan is het wel om hun prestigieuze villa er te bouwen a la spaanse water.

  Wat vindt jij dat er moet gebeuren met de Isla dan?

 23. Nou Sander, geef mij maar een “realist”, die komen meestal daar waar ze naar toe willen.

 24. @Yui Korsou,
  ik heb liever met een positivo te maken dan met negativo……
  mensen die negatief zijn komen nergens…….. en doen niks……..

 25. Beste Gaby, hetzijn juist de experts die gaan uitmaken of we het hier over een “haalbare kaart” hebben en niet een stelletje positivo’s die vinden dat er morgen al moet worden begonnen met de sanering. Think !

 26. enne…
  na het saneren, schoonmaken, bouwrijp maken van grond, infrastructuur aanleggen, bouwen…
  wat moet een dan huis daar gemiddeld gaan kosten ?? 🙂

 27. Niet zeuren, maar doen en liever vandaag dan morgen! Die grote schoonmaak moet gewoon zo snel mogelijk beginnen. Laat de doemscenario’s en negatieve aspecten over aan experts en de mensen die alle ins en outs over dit project kennen. Come on hé, die isla moet toch gewoon zo snel mogelijk dicht en er moet iets moois voor terug komen waar het eiland en de mensen van het eiland iets aan hebben (schone leefomgeving, meer werkgelegenheid, economische groei voor Curaçao ipv Venezuela, nog een toeristische trekpleister) en waar we trots op kunnen zijn? Ondersteun goede initiatieve als deze en als je je er toch mee wilt bemoeien; zet je gezeur dan om in iets positiefs, maar ga alsjeblieft niet als beste stuurlui aan wal staan. Logic brings you from A to B, imagination brings you everywhere!

 28. Doe onze eilandgenoot Casimiri nou eens een groot plezier en laat alle zogenaamde positivos “put their money where their mouth is”, hoeft hij ook niet te trachten “gemeenschapsgeld” voor zijn visioen te krijgen en zal dit in alle schoonheid sterven.

 29. Beste meneer Casimiri, ookal is het ontwerp gewoon een idee. Het is spuuglelijk. Als u iets goed wilt hypen zult u het goed moeten marketen en daarom heeft u iets mooiers nodig dan een lelijk design. Ik dacht zelf aan een soort van boulevard langs de waterlijn met restaurants/uitgaans gelegenheden, jachthavens en condominiums a la Miami. Met in het park zelve verscheidene sport stadia waar internationale en nationale wedstrijden kunnen worden gehouden. Wel leuk idee om er een cruise terminal te bouwen. Maar een lange wandelbare boulevard dat bruist met leven is wel iets wat zowel de lokale bevolking als (cruise)toeristen ten goede komt. Het is net dat ene wat Curacao nog niet heeft….

  Ik zou zeggen: keep refining and keep up the good work!

 30. ik benheel benieuwd, in portugal zijn ze er ook in geslaagd om voormalig olierafinaderij grond om te bouwen tot een toeristische trekpleister, zelfs wereldtenstoonstelling in jaren negentig daar georganiseerd. het is niet onmogelijk, maar gaat veel geld kosten. het is een prachtgebied . ik ben heel benieuwd en tsja optimist in hart en nieren he. gaat ooit lukken thumbs up

 31. SUPER initiatief!
  Laten we onze energie nu eens stoppen in het zoeken naar oplossingen en niet gelijk weer alle argumenten dat het NIET zou kunnen op tafel gooien. Laat Curacao (ALLEMAAL!!!) nu maar eens ballen tonen en haar macho cultuur op een positieve manier naar de wereld uitdragen. Het moet maar eens afgelopen zijn met die “oude” werkwijze dat er niets kan worden onsdernomen dat “OUT of the BOX” aangepakt wordt. Zet met alle middelen in op het slagen van dit ambitieuze plan!
  Curacao krijgt nu de kans haar echte klasse te tonen.

 32. Beste meneer Casimiri, sinds wanneer denkt u recht te hebben op uw deel van welke 2 miljoen gulden die uit SEI geld gefinancieerd zou moeten worden ? Deze hele fata morgana is nog nooit door u onderbouwd met harde cijfers en u schermt met personen uit diverse diciplines die nog nooit van u gehoord hebben.Volgens mij is het een hoax om aan subsidiegeld te komen. Man get real and proof me wrong.

 33. Leuk initiatief! ik hoop dat dit in de komende 25 jaar gerealiseerd zal worden. Maar het zal zeker geen nieuwe stad zijn. Het is in feite een vegroting of invulling van Willemstad. Nieuwe barrio’s die door de PS vernoemd mogen worden , als ze maar van PSC af zullen blijven.

 34. Het is zeker de moeite waard om het van start te laten gaan. Eindelijk iemand die met een een oplossing komt voor de mensen en de kinderen met longproblemen die in die buurt wonen om niet meer die smerige in te ademen maar frisse schone lucht,
  Petje voor je af!

 35. Niet zeuren, gewoon doen!
  Het is gewoon een win win situatie. Iedereen wordt er beter van dus liever vandaag als morgen nog die stinkfabriek dicht!

 36. Vergeten jullie dat de ISLA/PDVSA bepaalde politieke partijen sponsert met als doel deze giffabriek open te laten houden.. Politiek Curacao zal dus nooit de Isla willen sluiten want dan zijn ze hun gelden kwijt.

 37. We geloven allemaal in sprookjes? er komt een verbredingsweg naar Westpunt. Plan van aanpak om overstromingen van wijken te voorkomen.

 38. Op de eerste plaats bedankt voor alle reacties. Er staan echter een paar foute stellingen in het verhaal. Zo heeft Jacob Geltdekker wel de introdutie avond gesponsert, maar zijn de plannen van mezelf afkomstig. Dit is niet zomaar een snel in elkaar gezet plan, het is met minimale fondsen tot stand gekomen, omdat de overheid nooit in is gegaan om ons een gedeelte van de Nafls 2,000,000 uit SEI fondsen te geven die we aangevraagd hebben. Maar we gaan door. Achter dit plan staan experts uit de raffinaderij wereld. ex General Managers van de Shell, Dr’s Economen, architecten en stedebouwkundige met een Delft achtergrond, We hebben alle twijfels en negatieve aspeten van het verhaal reeds gehoord. We gaan er geen tijd aan besteden. Het is een gepasseerd station. Het kan en het gaat gebeuren. Curaçao krijgt haar nieuwe stad waar 10,000 families kunnen wonen, het overheids inkomen verdubbeld en 10,000 nieuw werk zullen vinden.

 39. Wonen jullie allemaal echt op Curacao? geloven jullie echt in sprookjes? de weg naar westpunt wordt verbreed!! Er komt een plan van aanpak zodat wijken niet meer overstromen na een tropische regenbui / storm. etc etc WE LEVEN OP CURACAO

 40. Als we nou allereerst met stap 1 beginnen, het sluiten van de isla om verdere vervuiling en vergiftiging tegen te gaan. En van wat er daarna met het terrein mogelijk is laat GreenTown een idee zien. Het is nog geen dichtgetimmerd plan en alle kritiek/alternatieven is juist van harte welkom. Hoe meer inzichten hoe beter.
  Wat de realiseerbaarheid betreft maken veel mensen volgens mij toch de denkfout dat dit allemaal door belastinggeld of liefdadigheidsfondsen gefinancieerd zou moeten worden, terwijl het project juist voor verschillende partijen al heel interessant is. De ligging is bijvoorbeeld voor scheepswerven ideaal en het zou het toerisme ook een enorme boost kunnen geven. Dat het veel werkgelegenheid op zal leveren mag duidelijk zij.
  En Edo, dat die sanering even kan duren, heb je helemaal gelijk in, maar is het niet slim om nu alvast te beginnen met het uitwerken van een goed onderbouwd plan dat ondertussen gecommuniceerd, gereflecteerd en tegen die tijd gerealiseerd kan worden? Kijk maar naar de huidige infrastructuur op curacao, een typisch voorbeeld van slechte planning en niet vooruitdenken. Het kan ook anders.
  Dat het te futuristisch zou zijn is onzin, je moet sowiso denken in minimaal 10 jaar later en we lopen eigenlijk al heel erg achter wat duurzame energiebronnen betreft. Het werd ook niet bepaald door de overheid/Aqualectra ondersteund. Het plan dat nu op tafel ligt sluit aan bij het programma van Schotte, dus laten we hopen dat daar nu ook verandering in komt.

 41. Green Town in plaats van Isla. In één woord samengevat, “lariekoek”.

 42. Lijkt mij een fata morgana, dat gebied is volgens mij niet saneerbaar. Gewoon een vraagje, waar gaan we met de vervuilde grond, die afgegraven moet worden, naar toe. In zee dumpen ? Lijkt mij een interessant steekspel te worden met milieu organisaties zoals bijvoorbeeld Greenpeace die toch wel vooraanstaand is op het gebied van maritieme vervuiling. Of gaan we het verschepen naar ?

 43. Het vision van een visionair, gelukkig hebben we nog zo’n 25 jaar de tijd (als er al fondsen genoeg beschikbaar komen voor het saneren van de grond) om de fondsen te werven voor de bouw van Green Town.

 44. Ik heb een tijdje geleden gesproken met een chemicus. Die voorspelde dat met name door de aanwezigheid van blauwe asbest in de grond (afkomstig van illegaal begraven gesloopte silo’s) het saneren van de grond tussen de –hou je vast– 15 en 25 jaar zal gaan duren. Geraamde kosten zouden begroot zijn op een slordige 800 miljoen dollar. dat is ook precies de reden dat Shell destijds voor een symbolisch bedrag van 1 gulden, de raffinaderij verkocht. Om van die kosten verlost te zijn. Dus ik kan beamen wat Alex zegt…

  Laat onverlet dat het GEWELDIG zou zijn als we verlost worden van die sluipmoordenaar voor ieders gezondheid. En zo’n Green Town ziet er prachtig uit. Ik zie het er helaas alleen nooit van komen.

 45. Ik had van Dekker een wat realistischer plan gehoopt te zien zodat het tenminste serieus genomen zou worden. Natuurlijk moet die isla zo snel mogelijk dicht want aan de vergunningen houden is duidelijk ook geen optie voor de PdVSA.
  De grond zal dan eerst schoongemaakt moeten worden. Dat levert voor een veelvoud van die 1000 mensen voor meerdere jaren werk op. En dat schoonmaken zal nu nog voor een groot deel door Nederland (en de Shell) betaald worden. Daar hoef je over een paar jaar ook niet meer om te komen bij Nederland want dan is de financiele scheiding al te groot.
  En dan het bouwen van woningen, een jachthaven, een aanlegplaats voor een cruiseboot en daarmee winkels, uitgaansgelegenheid, enz, enz. Vele jaren werk voor heel veel mensen en het resultaat levert nog veel meer jaren geld op. I.p.v. dat al het geld naar Venezuela vertrekt en Curacao voor een schijntje met vele honderden zieken per jaar wordt opgescheept die veel meer kosten dan dat het oplevert.

 46. Fantastisch initiatief, voor mij mogen ze Isla zo snel als mogelijk plat gooien… Het is gewoon een ecologisch en economische ramp dat in het midden van ons mooie eiland staat!

  @Alex:
  Je hebt gelijk over de vervuiling op en rondom het Isla terrein Maar ik heb begrepen dat het opruimen en schoonmaken van het terrein al zo’n 5 jaar in beslag zal nemen en dat proces al meer banen oplevert dan Isla nu heeft.

 47. ja, dit zou geweldig zijn voor het land Curacao.
  ik denk dat de grond wel schoongemaakt kan worden, hat zal wel duur zijn..
  maar er zijn in de wereld grote investeerders te vinden.
  in China, het midden oosten of desnoods rusland, daar is nog veel geld voor goede investeringen te vinden.
  het is natuurlijk de prachtigste plek van Curacao….

 48. Is dit een van de steden die Wiels wilde oprichten? Want dan lijkt dat me wel efficient!

 49. Volgens mij, is de grond zo vervuild dat het sowieso ongeschikt is om op de bouwen en laat staan wonen. Maar dat is mijn persoonlijke mening, ben benieuwd of iemand daar meer over kan zeggen. Het initiatief is verder geweldig 🙂