• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curaçao biljetten antilliaanse guldenCURAÇAO – De Nederlandse belastingdienst zit opnieuw achter zwartspaarders aan op de Nederlandse Antillen. De fiscus heeft een CD-rom uit Frankrijk ontvangen met gegevens van Nederlanders die geld hebben ondergebracht in particuliere fondsen. Het zou gaan om zo’n zeshonderd Nederlandse namen.

De belastingdienst was vorig jaar ook op jacht naar spaarders die uit het zicht van de fiscus miljoenen euro’s zouden parkeren op de Antillen. Net als toen, gaat het nu om een gerichte speuractie naar Nederlanders die betrokken zijn bij een Stichting Particulier Fonds (SPF). De Wereldomroep meldt dat het zou gaan om honderdduizenden tot miljoenen euro’s.

Onterecht
Volgens deskundigen is het onterecht deze fondsen illegaal te noemen. SPF’s worden vaak gebruikt om vermogen af te kunnen schermen. De Wereldomroep geeft als voorbeeld een kunstcollectie van een familie, die wordt ondergebracht in een SPF om te voorkomen dat één generatie intuïtief besluit de collectie te verkopen omdat ze er niets om geeft.

Legaal
Ook kan een SPF gebruikt worden bij estateplanning. De vermogensbeheerder kan dan bijvoorbeeld het erfrecht omzeilen of successierechten besparen. Dat is legaal en het SPF zelf is dan ook niet het probleem. Dat ligt bij de fiscus, waar de inleg of het gestalde vermogen bij een SPF niet wordt opgegeven. De boete voor zwartspaarders is sinds juli 2009 verhoogd naar maximaal driehonderd procent, maar kan nu nog worden beperkt als zwartspaarders zich vrijwillig melden.

Inkeerregeling
In 2009 werd een bedrag van 2,2 miljard euro aan buitenlands spaargeld gemeld. In 2010 hebben meer dan vijfhonderd mensen gebruik gemaakt van de inkeerregeling om meer dan 180 miljoen euro aan te geven. Ruim twintig van hen gaven elk meer dan 1 miljoen euro bij de fiscus aan. Het vrijwillig aangeven van het buitenlandse vermogen is mogelijk totdat de zwartspaarder weet, of kón weten, dat de fiscus hem of haar in het vizier heeft.

www.versgeperst.com