• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Curaçaoënaars beschermen tegen racisme in Nederland en het eiland rijker maken met kennis van gedreven young professionals. Dubbele winst, vindt PS-leider Helmin Wiels. Met zijn ‘Bin Kas Bèk’-project wil Wiels terugkeer van Curacaoënaars uit Nederland stimuleren.

De bouw van twee nieuwe steden moet de young professionals aantrekken, zo meldt de Wereldomroep. In iedere stad moeten zo’n 7.500 nieuwe mensen kunnen wonen. De eerste gebouwen zouden over vijf jaar af moeten zijn.

Maandelijks bedrag
“Het basisidee is dat Curaçaoënaars die nu nog in Nederland wonen gedurende vijf jaar een maandelijks bedrag inleggen in een coöperatieve vennootschap. Met het kapitaal dat zo wordt gegenereerd, worden de twee steden gebouwd,” zegt Wiels. Er wordt uitgegaan van woningbouw tot vier hoog.

Eigen woning
Hij denkt dat de deelgenoten zo met de sleutel van een eigen woning het vliegtuig terug naar Curaçao in kunnen stappen. “Als van alle Curaçaoënaars in Nederland er slechts twintigduizend zouden meedoen aan dit coöperatieve project en maandelijks 25 euro storten, resulteert dat binnen twee jaar in dertig miljoen gulden. Dat is een goed startkapitaal dat zal worden aangevuld met leningen bij de overheid of de centrale bank.”

17 reacties op “‘Twee nieuwe steden op Curaçao’”

 1. Die Suzi, die is nou precies wat er mis is met het Curacao van Wiels. Dom, haatdragend, ongeinformeerd, aggressief, isolationistisch, populistisch: makkelijke borrelpraatjes waar de domme mensen met beide benen in trappen.

  Dit idee van Wiels is ook weer zo oerstom. Het slaat helemaal nergens op namelijk. Wie gaat er nou iedere maand geld overmaken naar een bedrijf om ooit terug te kunnen naar Curacao? Creeer liever hier op t eiland werkgelegenheid en welvaart, dan komen de in Nederland opgeleide young professionals (zoals zijn eigen kinderen…) vanzelf wel terug.

 2. @suzi
  jammer dat je zo bent gaan denken,
  de radio programma”s van de heer Wiels hebben duidelijk je hersens en denkvermogen aangetast. in NL noemen we dat hersenspoelen.
  rasisme is iets dat uitgeroeid moet worden, maar het komt bij elk volk voor of je nou wit bent of rood geel, blauw of zwart: rasisme is en blijft fout……

 3. Jerry, je haalt de woorden uit m’n mond.. Bedankt voor dat duidelijke stukje tekst t.o mensen zoals ‘Suzi’..

 4. Beste Suzi, met je commentaar breng je ons allemaal in “verlegenheid” jou soort geneuzel hoort “bou palu” thuis. Schande dat Curaçao jou soort voort brengt.

 5. @ Suzi:

  Beste Suzi, onderbouw je beweringen eens. Welke waarheid horen de in jouw ogen MAKAMBA’S??
  Het gaat in het hele stuk niet over hen, maar over de terugkeer van de young professionals vanuit Nederland (zo heet dat land namelijk) naar Korsou.
  Dat je de MAKAMBA’S erbij betrekt zegt meer over jou dan over hen.

  Waar haal je in vredesnaam de zin “niemand heeft jullie uitgenodgd” vandaan?? Of je een uitnodiging moet hebben om je in Nederland vrij te bewegen. Vrij bewegen kan je je alleen van Korsou naar Nederland maar andersom niet. Denk maar eens aan de vrije vestiging.

  Gezien je opmerkingen heeft je stukje proza alles te maken met racisme, maar kennelijk weet je niet wat de term racisme inhoud, maar dat zal ik je ook niet kwalijk nemen gezien de kwaliteit van het onderwijs op Korsou. Ik zal me niet verlagen tot jou niveau, maar kijk maar eens goed om je heen, dan weet je wat landverraders zijn, wie de zakkenvullers zijn en zal je er ook achterkomen hoe “zoet” dat dat in het echt gaat smaken.

 6. Ik heb alleen vraag namelijk: Waar gaan deze young professionals werken.

 7. @Suzi, Makambas waren eerder op Curacao dan jullie. dus als er iemand weg moet dan zijn jullie het!

 8. Waar in godsnaam moeten er nou twee nieuwe STEDEN komen???? vreemd taal gebruik op een eiland met gelimiteerd ruimte. Het lijkt mij dat de natuur alleen maar meer zal gaan leiden op ons eiland. Het is zoiezo onrealistisch om meer dan 200.000 inwoners op Curacao te hebben. Het is wel een goed idee om meer Curacaose afgestudeerden terug te lokken.

 9. als de MAKKKAMBA’s de waarheid horen beginnen ze te jenggelen… jammer, maar niemand heeft jullie uitgenodigd en ben je het er niet mee eens of heb je commentaar neem het eerste vliegtuig weer terug naar (huis) HOLland.

  Er komt geen verandering want het volk zal nooit meer kiezen voor land verraders… en de boodschap is nu ook wel duidelijk met al deze nieuwe bewoners (eigen volk) is er GEEN lees GEEN plek meer voor zakkenvullende makkkamba’s.

  Heeft niks te maken met rasisme.
  Maaaar als je mij het vraagt, na al die decenia van haat, rasisme en appartheid…. mogen wij ook een keer proeven hoe dat smaakt?
  hmmm…. en voor zover smaakt het zoet.

 10. Wiels heeft de niet het verstandelijke vermogen om te regeren. Dus waarom discussieren?

 11. Beste Jerrel, je bent Wiels Mei Mei vergeten (zijn achtertuin ?).

 12. Dat deze man dom is, is alom bekend maar nu bewijst hij het tenminste. Hij gaat woonruimte creëren voor in totaal 15.000 personen. Mooi, hij moet om dit te realiseren 20.000 geldstortende Curacaoënaars hebben die dan na twee jaar met de sleutel in de hand op Curaçao terugkeren met hun gezin. Laten we ervan uitgaan dat een gemiddeld gezin uit 4 personen bestaat, dan hebben we het over 80.000 personen. Vraag me dus af waar die resterende 65.000 personen onderdak zullen vinden. Misschien bij Wiels in de achtertuin ?

 13. Ik ben beniewd. Wie wil er terug komen als je zeker weet dat je nergens een baan kan vinden hier .

 14. De namen zijn al bekend: Wiels Ariba en Wiels Abou!!!

 15. Domheid is van alle tijden, maar Wiels maakt het wel heel bont. Wie is hier de racist ?

 16. Ik lees dat WIELS zelf discrimineerd, hij wil alleen de young professionals terug. De kanslozen kunnen in Nederland achterblijven!!!!!.
  Heeft WIELS niet in de gaten dat de kansloze Yu di Korsou nooit kan sparen voor een woning in Wiels Ariba of Wiels Abou ???

  Hij kan zich beter inzetten om de kansloze Yu di Korsou naar Korsou te halen, maar dat levert niets op en dan kan ook zijn uitkering als statenlid niet omhoog.

  Mijnheer WIELS, de goed geschoolde Yu di Korsou kunt u NIETS bieden. Het is toch niet verwonderlijk dat 95% niet terug wil komen. De overige 5% doet het, misschien tegen beter weten in, uit een gevoel van vaderlandsliefde en hopen dat zij nog wat van Korsou kunnen maken, om het tij te keren, u weet wel de gang naar de absolute economische afgrond, de afgrond waar u met uw partijgenoten voor zorgt.

 17. Misschien moet WIELS eens gaan denken aan het beschermen tegen racisme van de op Korsou wonende bevolking, wie dat ook mogen zijn. Hij heeft niet in de gaten dat hij met zijn racistische uitspraken, want dat zijn het, het daadwerkelijke latent aanwezige racisme alleen maar aanwakkerd, terwijl dit soort gedrag met wortel en tak moet worden uitgeroeid.