• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkJe vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week zochten we uit wat het verhaal is achter het mysterieuze kaartje dat je in het vliegtuig ontvangt naar Curaçao.

Iedereen die hier korter dan 90 dagen verblijft, krijgt te maken met een kaart die je in het vliegtuig moet invullen om vervolgens bij de immigratie op het vliegveld weer in te leveren. Veel mensen lijken echter niet te weten waarom dit moet en waarvoor deze kaarten eigenlijk dienen.

De E.D.Card
Christine Campagnard, research assistent van het Curacao Tourist Board (CTB), weet dit precies uit te leggen. Je levert ze dan wel bij de immigratie in, uiteindelijk belanden de kaarten bij het CTB. “We noemen een dergelijke kaart een E.D.Card waarbij de ‘e’ voor embargation en de ‘d’ voor disembargation staat, oftewel in- en uitvoer van personen.”

Opsporen van illegalen
“Bij het ‘e’-gedeelte wordt de passagier gevraagd om onder andere NAW-gevens, verblijfadres en data heen- en terugreis aan te geven. Deze gegevens worden zowel door CTB als door de immigratiedienst gebruikt. De immigratie kan aan de hand hiervan zien of mensen ook daadwerkelijk het eiland verlaten, zo kunnen illegalen worden opgespoord.”

Marketingdoeleinde
“Wij gebruiken die gegevens ook, maar krijgen uiteindelijk ook de ‘d’-kant van de kaart zodra de persoon weer vertrekt”, legt Campagnard verder uit. “We vragen mensen hun mening over het eiland in te vullen, waar ze zijn geweest, hoe vaak ze hier komen, waar ze verblijven en meer. Al deze gegevens gebruiken wij om het toerisme van Curacao in kaart te brengen, zo weten we waar en wat we moeten marketen. Het dient als een meetstaaf, ook spelen wij cijfers door aan de pers.” Het CTB mag de persoonsgegevens verder niet aan derden verstrekken.

Kwijt, wat dan?
Mocht je de kaart kwijt zijn dan is dit volgens CTB geen grote ramp. “Ze doen bij de immigratie even moeilijk, maar als je de kaart echt niet meer hebt dan is het niet anders. Er wordt je wel uitvoerig gevraagd naar de informatie die je anders op de kaart had moeten invullen, maar uiteindelijk moeten ze je er gewoon door laten. Voor ons zijn dit dan slechts missende gegevens, maar dit betreft maar 1 a 2 procent.”

2 reacties op “De immigratiekaart”

 1. Ze houden hier van papierwerk! het is geen moeilijke kaart, kaart krijg je ruim voor de landing en anders beklim je maar de Christoffelberg! Vaker komen helpt ook!

 2. Leuke he touristen buro,

  Je laat touristen een moeilijke kaart invullen waardoor ze het mooie uitzicht tijdens het landen missen.
  De hele afhandeling van de kaart geeft de tourist meteen een indruk hoe onvriendelijk we wel kunnen zijn…

  en er wordt informatie gevraagd die persoonlijk kan worden gezien, en dit wordt dus doodleuk doorgepeeld aan o.a. pers en immigratie.

  is een simpele passpoort nummer administratie (in / out) bij de immigratie dienst niet voldoende?