• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze week kijken we wat er gebeurt met stagiaires die langer op hun stageplek blijven hangen dan in hun contract staat.

Minister van Arbeid en Sociale Zaken Hensley Koeiman vindt dat ‘nepstagiares’ misbruik maken van hun werkvergunning en zo proberen onder een vergunning van 1000 gulden per maand uit te komen. Wat gaat er gebeuren met deze stagiaires?

Uitgezet
“Er wordt nu wel gecontroleerd, maar niet voldoende”, legt Koeiman uit. “We gaan meer controles uitvoeren op de aanvragen en extra controleren op verlengingen. Als mensen worden betrapt, volgen er sancties. Ik ben in overleg met de minister van Justitie Elmer Wilsoe over de maatregelen die we gaan treffen, het beleid moet worden aangepast. Het lijkt me logisch dat het bedrijf dat ‘illegalen’ in dienst heeft, beboet wordt en de illegale uitgezet.”

Stage verlengd
Stagiaires lijken zelf niet altijd op de hoogte te zijn van de regels omtrent hun stagecontract. “Ik ben na mijn stage gewoon door blijven werken en heb er simpelweg niet over nagedacht”, vertelt een 24-jarige ex-stagiaire die via Wereldstage op Curaçao terecht kwam. “Ik vroeg mijn stagebedrijf of ik kon blijven tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie en dit was geen probleem. Ik denk dat het stagebedrijf hier allerter op moet zijn.” Een 23-jarige stagiaire heeft haar stage officieel in december afgerond, maar is nog steeds werkzaam bij haar stagebedrijf. “Ik weet dat ik nu illegaal ben, maar heb er niet zoveel problemen mee. Ik heb gewoon mijn stage verlengd.”

Meer structuur
Directeur van stagebemiddelingsbedrijf Wereldstage Maarten de Jong herkent zich niet in het verhaal. “Een student komt op basis van een stagecontract voor een bepaalde periode hierheen. Daarna moeten ze terug naar school om af te studeren of tentamens te maken. In de zomerperiode blijven sommigen nog één of twee weken voor vakantie. Wij regelen huisvesting en tickets voor de meeste studenten dus kunnen goed controleren hoe lang ze blijven en het gebeurt eigenlijk nooit dat ze nog blijven werken. Als het gebeurt, sta ik er zeker niet achter. Ik stem voor een systeem met meer structuur, maar ook meer controles.”3 reacties op “Wat gaat er gebeuren met de nepstagiaires?”

 1. Wat zal er gebeuren als er eens speciaal gekeken gaat worden naar Antillianen welke in Nederland uitkeringsfraude plegen ? Dan staat vast de heer Wiels als eerste te schreeuwen dat er wordt gediscrimineerd. Deze mensen werken tenminste nog, veel mensen op de antillen kunnen daar een voorbeeld aan nemen.

 2. Nederland moet net als Curacao een toelating van rechtsweg gaan invoeren, een wederzijds toegangsbeleid. Curacao wil toch op basis van gelijkwaardigheid binnen het Koninkrijk blijven en daaraan deelnemen?? Gelijke monniken, gelijke kappen.
  Wil men dit niet dan moet je sls je geen werk(contract) hebt….wegwezen net als op Curacao. Dus ook oppakken en uitzetten.
  Zal een hoop woningnood oplossen en een hoop bezuiniging op uitkeringen opleveren.

 3. Dit kan een antilliaan niet doen hier in NEDERLAND