• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tachtig procent van de basisartspraktijken gesloten en een gezondheidszorg die kwalitatief achteruit gaat. Daar vreest Statenlid voor de PAR, Marylin Alcala-Wallé, voor na uitspraken van minister Jacinta Constancia over strengere eisen omtrent avond- en weekenddiensten van basisartsen.

De minister stelde dat basisartsen geen avond- en weekenddiensten meer mogen draaien. Tachtig procent van de artsen op het eiland zijn basisartsen. De nieuwe regeling is volgens de minister conform de wet op beroepen in de individuele gezondheidszorg.

Verwarring
“Deze informatie schept enorme verwarring”, zegt Alcala-Wallé tegenover Versgeperst.com. “De basisartsen op het eiland hebben allemaal veel ervaring. Zij zouden tijdens werktijd wel patiënten mogen ontvangen en ’s avonds ineens niet meer. De kans wordt zo erg groot dat een arts zijn praktijk moet sluiten en dat een patiënt voor een dichte deur komt te staan.” Het Statenlid hoopt zo snel mogelijk op duidelijkheid van de minister.

Artsen
Ook onder de artsen zelf is veel verwarring ontstaan. Homan Jeung, voorzitter van de Curaçaose Huisartsen Vereniging (CHV), laat aan de Wereldomroep weten dat hij met verbazing via de media heeft vernomen dat de minister besluiten heeft genomen die zijn beroepsgroep direct aan gaan. “De verwarring veroorzaakt onrust en dat worden problemen als er geen opheldering van de minister komt.”

Brief
Het bestuur van CHV heeft de minister hierover een brief gestuurd, maar ze hebben nog geen antwoord gekregen. Verder vraagt Jeung zich af of alleen nieuwe artsen aangenomen conform de wet of dat de minister wil dat de nu al gevestigde artsen zich hier aan houden.

www.versgeperst.com