• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Niet alleen voor de burger wordt de wereld gevaarlijker. Ook bedrijven moeten rekening houden met risico’s. Ieder jaar brengt verzekeringsmaatschappij AON de ‘Political Risk Map’ uit. Negentien landen zijn dit  jaar risicovoller geworden, waaronder de voormalige Nederlandse Antillen.

Het stijgen van de Nederlandse Antillen op de Political Risk Map heeft volgens NOS niets te maken met het uiteenvallen van de Antillen. Er komen simpelweg minder toeristen naar het hele Caribisch gebied. “De inkomsten zijn daardoor gedaald. Als er minder dollars binnenkomen, is er een groter risico op wanbetaling,” legt Mark van Nuland van AON uit. De verzekeringsmakelaar onderzoekt wereldwijd hoe gevaarlijk het is voor bedrijven om te investeren. Aan de hand daarvan worden verzekeringspremies bepaald.

Venezuela
Tussen de landen waar bedrijven het meeste risico lopen, zijn weinig verrassingen. Dit zijn Afghanistan, Somalië, Irak en Sudan. Dat Venezuela tussen de risicovolste landen staat is wellicht verrassender, al weten we ook dat Hugo Chavez veel buitenlandse bedrijven heeft genationaliseerd. “Bovendien”, zegt Van Nuland, “trekt Chavez daar alle macht naar zich toe, waardoor de kans op een volksopstand hoger is.”

Verrassingen
In de lijst zitten een aantal verrassingen: Mexico bijvoorbeeld. Het land gaat gebukt onder een oorlog tussen drugskartels en de overheid, maar het risico voor bedrijven is volgens AON laag. IJsland is volgens de kaart zelfs risicovoller dan Mexico. Dit heeft te maken met de financiële problemen van het land.

1 reactie op “Curaçao onveiliger voor bedrijfsleven”

  1. Als er van dichtbij gekeken wordt naar de “map” geeft het grijs aan voor Curacao – wat betekent- LOW Political Risk.

    Wat WEL zo is, is dat we dicthbij een HIGH Political Risk- gebied zitten, wat Venezuela is, dat ook invloed heeft op het toerisme van Venezuela naar Curacao. Voor de rest gaat het relatief positief met toerisme, dus zou dat voor Curacao in het specifiek geen invloed mogen uitoefenen op “Political Risk”. Nogmaals….jammer dat het een relatief negatief titel heeft terwijl het een best positieve twist had kunnen zijn ( als men de Political Risk Map vergroot)