• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Milieubeweging Amigu di Tera heeft een brief gestuurd naar minister Charles Cooper (Verkeer,Vervoer en Ruimtelijke Ordening) waarin zij vraagt om opheldering over de werkzaamheden van Aqualectra vlakbij de zoutpannen van Jan Thiel. “Het resultaat is schrikbarend.”

“Verschillende burgers zagen afgelopen weekeind tot hun ontsteltenis dat een stuk wildernis van het conserveringsgebied Jan Thiel weggebuldozerd werd. De opdrachtgever is Aqualectra”, meldt Amigu di Tera-voorzitter Yvette Ravaneau. “Er is op brute wijze en zonder pardon gebuldozerd en het is onbegrijpelijk waarom het nodig was zoveel groen te verwijderen.”

Vergunning
“Bij een beetje regenval is erosie niet te vermijden”, gaat de milieubeweging verder. Aqualectra meent dat zij geen vergunning nodig heeft om er te ontbossen. De ontbossing zou nodig zijn om onderhoud te plegen aan de daar aanwezige  electriciteitskabels. Maar Servisio di Kontrol i Siguridat (SKS) constateerde dat het nutsbedrijf wel een aanlegvergunning voor het conserveringsgebied nodig heeft. SKS heeft samen met de Dienst Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (DROV) tijdens een patrouille de bulldozer weggestuurd.

Onverantwoordelijk gedrag
“Duizenden mensen van onze gemeenschap, van alle rangen en standen, zijn niet blij met de manier waarop met het bijzondere natuurgebied van Jan Thiel wordt omgegaan. Het binnenwater met flamingo’s en andere vogels, en de lokale vegetatie worden regelmatig belaagd door onverantwoordelijk gedrag.” Volgens Raveneau toont pensioenfonds APNA, als eigenaar van het gebied zijnde, opnieuw dat zij de natuur van Jan Thiel niet naar behoren beheert.

Herbeplanting
“De samenleving mag van de overheid verwachten dat deze de wettelijk bepaalde conserveringsgebieden zal beschermen.” Amigu di Tera heeft minister Charles Cooper in de brief verzocht om alles in het werk te stellen zodat Aqualectra zich aan de wet houdt. Bovendien wil zij dat Cooper  herbeplanting onder deskundige leiding verplicht stelt.

Het pad richting de zoutpannen van Jan Thiel na de ontbossing.

7 reacties op “Aqualectra ontbost natuurgebied Jan Thiel”

 1. …… kan nu wel in mijn Hummer Jan Thiel verkennen!

 2. Zoals altijd kan dat zomaar op Curacao.. Echt hopeloos!

 3. gaat echt niet goed zo !!!!!!en bekijk colapse 2009 eens op internet !!!!
  wat doe of denk je dan ???

 4. Met lede ogen moet ik toezien hoe er met onze natuur wordt omgegaan. Overlast bij de bewoners doordat het leefgebied van vele dieren in rook opgaat. De grote jongens die maar een belang hebben MONEY, gaan gewoon hun gang. Weg is weg denken ze. Ben benieuwd of deze regering de ballen heeft om hier tegenop te treden. Herstel en grote boete en nooit meer een vergunning voor geen enkele activiteit. Het volk moet opstaan!! Amigu di tera, overtuig de bevolking. Ik heb de tijd tot 3 februari en wil graag meelopen in het protest..

 5. Ze doen toch wat ze willen die hufters! Volk moet opstaan!!! Viva la Revolution!!!

 6. En Aqualectra verrekent vast deze kosten weer op haar klanten.zo is het cirkeltje weer rond.

 7. dit soort koi kens gebeurd steeds meer , Curacao heeft echt een behoorlijke natuur beleid nodig. Berguensa pabo Aqualectra!