• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Antillen zijn de Nederlandse ‘Falklands’, vond oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. “Als we morgen zouden vertrekken, zijn ze de volgende dag van Venezuela.” Dat zei hij in mei 2005 tegen de Amerikaanse ambassadeur Clifford Sobel, blijkt uit cables via Wikileaks. 

De diplomatieke post is uitgelekt en in het bezit van NRC Handelsblad en RTL Nieuws. Daaruit blijkt dat Nederland de dreiging van Venezolaanse destabilisatie of zelfs annexatie van de Antillen in 2005 erg serieus nam. Bot verwees niet zomaar naar de Argentijnse inval in de Britse Falkland-eilanden in 1982.

Infiltratie
De zorgen over de infiltratie van Venezuela stonden ‘in de top’ van de buitenlandse prioriteiten. Voor militair machtsvertoon in samenwerking met de Verenigde Staten schrok de regering echter terug. Nederland wilde de Venezolaanse president Hugo Chávez niet onnodig ‘provoceren.’ Die zou volgens Bot de geschiedenis willen ingaan als anti-koloniale strijder.

Invloed Chávez
Volgens Nederlandse ambtenaren had Chávez verschillende instrumenten tot zijn beschikking om een ‘krachtig destabiliserend effect’ op de eilanden uit te oefenen. Hij zou ‘serieuze problemen’ voor Den Haag kunnen veroorzaken. Chávez zou zelfs ‘criminele groepen’ aansturen die invloed op politici probeerden uit te oefenen. De Nederlandse regering vond het tijd voor een krachtig tegengeluid maar was tegelijkertijd huiverig voor al te veel wapengekletter.

‘Zapatero een dwaas’
Den Haag realiseerde zich wel dat Chávez geen nieuwe Castro was. De Spaanse premier José Zapatero was volgens Bot een dwaas omdat hij vond dat Europa in deze situatie juist toenadering tot Chávez moest zoeken. Bot zei vanochtend na het lezen van dat artikel dat hij de woorden van Zapatero eerder merkwaardig zou noemen.

Zorgen
De Nederlanders blijven zich zorgen maken over Venezuela, becommentarieerde de Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog-Levin een bericht uit 2010 na een gesprek met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) in 2010. Maar ze hebben nog niet het ‘juiste mechanisme’ gevonden tegen Chávez.

www.versgeperst.com