• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

zwerfhond2CURAÇAO – Binnen één jaar zijn 9000 zwerfdieren voorkomen. Dit doordat in juli 2008 de stichting Dierenhulp Venezuela van start is gegaan met het steriliseren van maar liefst 1100 zwerfhonden. Deze sterilisatiecampagne is een effectieve en diervriendelijke oplossing voor het grote zwerfhondenprobleem op het eiland.

Aan de aanpak werken dagelijks zes lokale dierenartsen mee. In het afgelopen half jaar hebben zij op Curaçao 700 honden gesteriliseerd, in samenwerking met de stichting Dierenhulp Venezuela. Deze stichting is al sinds 1996 zeer succesvol in de aanpak van zwerfhonden in eigen land. Het effect van de sterilisatie is groot. Met de sterilisatie van de, tot nu toe, 700 honden is een geboortegolf van 5600 pups voorkomen. Een teefje werpt namelijk gemiddeld acht pups per keer.

Ongewenst
Zwerfdieren worden als ongewenst beschouwd. Om het probleem aan te pakken wordt met name in zuidelijke landen vaak gewerkt met dieronvriendelijke oplossingen. Vergiftiging en afschieten zijn daarbij de meest gebruikte ‘oplossingen’ met veel dierenleed tot gevolg. De aanpak van Dierenhulp Venezuela is een diervriendelijk en lange termijn oplossing. De combinatie met voorlichting over de omgang met dieren heeft internationaal bewezen goed te werken. Bijkomend voordeel van het project is dat alle gegevens van de dieren in een database worden opgenomen. Zo kunnen de lokale overheden in de toekomst direct zien of een hond geholpen is en van wie de hond is.

Plan van aanpak
De meewerkende dierenartsen ondersteunen het plan van aanpak. Zij stellen hun praktijken geheel gratis ter beschikking. Om bij te dragen aan deze diervriendelijke, lange termijn oplossing. De stichting Dierenhulp Venezuela is volledig afhankelijk van giften en donaties. Zij ontvangen geen subsidie. De gehele organisatie bestaat uit een team van 46 vrijwilligers die wereldwijd actief zijn in de bestrijding van zwerfhonden.

www.versgeperst.com