• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curacao nieuws vlag 10-10-10 curacaoCURAÇAO – Volgens taalkundige en onderwijsexpert Marta Dijkhoff is het Papiaments in vergelijking met andere Creoolse talen het best ontwikkeld. Dijkhoff was vorige week op Jamaica op een taalconferentie over deze talen. Eén van de conclusies van de conferentie is dat Creoolse talen wereldwijde erkenning moeten krijgen.

“Het Papiaments is als taal ver vooruit in vergelijking andere Creoolse talen”, zegt Dijkhoff. “Als bijvoorbeeld een verdachte of rechter in de rechtbank iets niet begrijpt of kan volgen, is er altijd de mogelijkheid om het te vertalen in het Papiaments of andersom. Dit geldt voor alle gebieden waar Papiaments wordt gesproken, maar dit is niet vanzelfsprekend bij andere Creoolse talen in het Caribisch gebied.” Tijdens de taalconferentie werd geconcludeerd dat Creoolse talen ook in het onderwijs en op sociaaleconomisch, politiek en communicatiegebied moeten worden gebruikt.

Wereldwijde erkenning
Om de Creoolse talen wereldwijde erkenning te geven, moeten er veel afspraken worden gemaakt. Hiervoor zijn grote ontwikkelingen nodig en er moet in de gaten worden gehouden of de afspraken worden nageleefd. Of dit ook gebeurt, wordt gecontroleerd door een Regional Council of Languages.

1 reactie op “‘Papiaments best ontwikkelde Creoolse taal´”

  1. E gebruik di hollandse woorden ta duw nos papiamentu achteruit!

    (wijlen Pater Brenneker)