• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het huidige kabinet zweert bij een nieuwe aanpak. Versgeperst.com stelt de ministers van dit nieuwe kabinet voor. Wat zijn de belangrijkste doelen van de ministers en hoe willen zij de slogan ‘Mas serka di bo’ (dichter bij jou) verwezenlijken? Deze keer is het de beurt aan Nasser El Hakim.

Naam: Abdul Nasser El Hakim
Leeftijd: 50 jaar
Burgerlijke staat: Gehuwd
Ministerpost: Economische Ontwikkeling
Partij: MFK

Politiek is voor mij…. “een mechanisme om je doelstellingen te bereiken. Het is te vergelijken met het runnen van een bedrijf, alleen heb je binnen de politiek met meer menselijke factoren te maken. Er komen factoren bij kijken als kunst, sport, de samenleving en noem maar op. Politiek is geld generen om mensen te helpen, terwijl je in het zakenleven geld genereert voor je zaak en jezelf. Nu ik in de politiek zit, heb ik het gevoel dat ik doe waarvoor ik bestemd ben, namelijk om andere mensen te helpen. Mijn doel is nooit geweest om alleen geld te verdienen, maar dit moest eerst gebeuren om te kunnen doen wat ik nu doe.”

Wat zijn de drie belangrijkste doelen die u wilt bereiken binnen uw ministerpost?
“Ik wil de armoede op Curaçao bestrijden zodat iedereen gelijke kansen heeft. Om dit te bereiken moeten de prijzen van belangrijk voedsel omlaag. Denk hierbij aan groenten, fruit, rijst, aardappelen, voedingstoffen die mensen dagelijks nodig hebben. Als je gezond eet, kun je gezonder nadenken en beter presteren. Daarnaast moeten we op ons eiland naar een open economie toe en we moeten af van de monopolies. Hiermee creëeren we meer banen wat nodig is om de armoede te bestrijden. Dit gaat hand in hand met de ontwikkeling van het onderwijs. Het onderwijs op Curaçao kan een stuk beter worden en als we boven het onderwijs van de landen om ons heen uit steken, kunnen we buitenlandse studenten aantrekken. Dit zorgt ook voor een boost van de economie.
Het tweede punt dat ik wil bewerkstelligen is Curaçao profileren als financiële en strategische hub voor goederenvervoer van Latijns-Amerika naar andere continenten. Er wordt hier te weinig gebruik gemaakt van de ligging van Curaçao als het gaat om het transport van personen en goederen naar Europa, Afrika, Zuid-Amerika en vice versa. Als we dat meer aantrekken bloeit het aantal banen én de economie op.
Een derde doel dat ik voor ogen heb is de levenskwaliteit op Curaçao verbeteren, zodat onze intelligente afgestudeerde jongeren terugkomen naar het eiland. Als ze goede kansen hebben, komen ze met al hun kennis terug en kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van Curaçao.”

Mas serka di bo
“Ik sta dichter bij het volk want ik bén het volk. Ik heb jarenlang aan de andere kant van de medaille geleefd. Ik weet hoe het gaat als je een zaak wilt beginnen en ik weet waar alle knelpunten zitten. Ik weet hoe het voelt als de prijzen van groenten en fruit elke maand stijgen. Ik ken het dagelijkse leven en de obstakels van het volk, want ik heb het zelf ondervonden. De problemen heb ik zelf meegemaakt, dus ik hoef niet de straat op om te horen van de mensen dat ze werk nodig hebben. Ik ga liever gelijk aan de slag.”

Business en politiek: gaat dit samen of niet?
“De wet zegt van niet, dus nee. Daarnaast heb ik totaal geen tijd over om ook nog een zaak te runnen. Minister zijn is een fulltime job. Ik sta ‘s morgens om 4 uur op en ben om 11 uur ‘s avonds thuis, ook in het weekend. Voorheen werkte ik maar drie uur op een dag. Als je zaak goed loopt, hoef je als directeur niet veel te werken. In de politiek werkt dat niet zo, omdat er teveel factoren meespelen. Maar ik vind het ‘t zeker waard. Dit is wat ik altijd wilde doen en het geeft mij heel veel voldoening.”

www.versgeperst.com