• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Charles Cooper (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ordening) heeft vrijdag een systeem onthuld dat het waterniveau meet bij de Mega Pier. Met dit systeem kan een tsunami worden gedetecteerd. Uit onderzoek van de Meteo blijkt dat Curaçao een tsunami kan opvangen in de toekomst.

Uit oude gegevens blijkt dat ons eiland in het verleden al eens is getroffen door een tsunami. Een verschuiving van aardplaten bij Cumana in Venezuela was toen de oorzaak. De meteorologische dienst heeft in samenwerking met het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en Sea Level Center van de University of Hawaï het systeem geïnstalleerd.

CPA
De Mega Pier is als locatie gekozen voor de tsunamidetector zodat de Curaçao Ports Authority (CPA) het waterniveau bij de ingang van de Sint Annabaai in de gaten kan houden. Het systeem is gesubsideerd door de Internationale Oceaan Commissie (IOC). Deze commissie heeft drie non-gouvernementele werkgroepen gesubsidieerd, waarvan de voormalig Nederlandse Antillen één is.

6 reacties op “Tsunamidetector op de Mega Pier”

 1. Voor de duidelijkheid: De detector op de Mega pier signaleert een tsunami en geeft dat dan door aan het systeem. Aruba en Bonaire hebben dan tijd om maatregelen te treffen. Het is natuurlijk niet zo dat die snel genoeg is voor de mensen op Curacao. Goed hoor dat er zo’n systeem is. Ook tsunami’s vanuit het noorden worden zo gedetecteerd. De kans dat er een aardverschuiving plaats zal vinden ter hoogte van Cuba lijkt momenteel heel groot gezien de recente tectonische bewegingen.

 2. Zijn we nu niet blij dat we toch zo’n tsunami alert system hebben? Just saying..

 3. PRIORITEITEN !
  Kunnen we niet eerst een detector voor de gaten in de weg plaatsen. Of misschien beter: down to earth de wegen repareren!

 4. Laten we ook een olifanten detectie systeem op Bandabou installeren. Wat is nou de kans dat hier een tsunami komt, vanuit het zuiden……?

 5. @ carlito

  “Uit oude gegevens blijkt dat ons eiland in het verleden al eens is getroffen door een tsunami. Een verschuiving van aardplaten bij Cumana in Venezuela was toen de oorzaak.”

  Dat ligt in het zuid-oosten t.o.v. van Curaçao, dus daar zal de golf waarschijnlijk ook vandaan komen.

  Dat “dat ding” veel te laat zal zijn denk ik ook. Een tsunami kan snelheden van 1000km/h halen. Als het systeem het waterniveau in de gaten houdt, zal het “oog” van dit apparaat niet verder kunnen zien dan ongeveer 20 km als deze 30 km boven zeeniveau wordt geplaatst. een simpele rekensom leert ons dan dat 20/1000=0.02 huur. Dat staat gelijk aan 72 seconden. Dat is niet heel veel tijd.

  Maargoed.. Alle beetjes helpen..

 6. Lekker nu vissen vangen ! that is what bouys are for !

  dat ding zal veel te laat zijn met registratie van een tsunami …. omdat de noordkant eerst getroffen word !