• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Wetenschappers van Carmabi en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben ‘turfalgen’ ontdekt, die verantwoordelijk zijn voor het afsterven van koraalriffen. Mark Vermeij, wetenschappelijk directeur van Carmabi, meldt dat het onderzoek naar de algen in 2009 is gestart en eind 2010 is afgerond.

Door een overvloed van ‘voedingstoffen’ in de zee, afkomstig van het in zee stromende grondwater wat vervuild is door lekkende rioleringen en uitwerpselen gedumpt door boten, is er een explosieve groei van turfalgen ontstaan. Deze algen namen de afgelopen 20 jaar sterk toe en gedurende deze periode is de koraalbedekking met 40 tot 50 procent gedaald.

Overbevissing
“Op dit moment zien we een gemiddelde koraalbedekking van 16 procent”, aldus Vermeij. “Verschillende studies in de afgelopen decennia hebben uitgewezen dat overal op aarde koraalriffen achteruitgaan. Koralen verdwijnen en de bodem wordt steeds meer bedekt door algen. Dit wordt naast vervuiling ook veroorzaakt door overbevissing van algenetende vissen.”

Turfalgen
Turfalgen zijn gemeenschappen van kleine algen afkomstig uit een groot aantal verschillende algensoorten. Door hun kleine omvang werden zij in wetenschappelijke studies over het hoofd gezien en werden meer zichtbare ‘macro-algen’ alleen verantwoordelijk gehouden voor het afsterven van koraal. Vermeij: “De resultaten verbazen mij ook. Iedereen heeft zich tot nu toe gericht op de macro-algen, terwijl de turfalgen veel schadelijker zijn voor het koraalrif.”

Hulp van de overheid
“Nu duidelijk is geworden dat een overvloed van voedingstoffen in de zee en overbevissing voor de groei van turfalgen zorgt, moeten we dit snel aanpakken. Het is essentieel dat we nieuwe maatregelen treffen. Ik hoop dat ook de lokale overheden hierin hun verantwoordelijkheid nemen.” De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE.  

3 reacties op “Koraalvernietigende turfalgen ontdekt”

 1. Het volledige artikel, waarbij ons eiland als onderzoekplaats heeft gediend. http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0014312
  Ons toekomst is al ondertekend. Tenzij er drastisch iets gaat veranderen aan afvalwaterzuivering en aan de intensieve bouw aan de kust.
  Alle hotels en industrie verplichten een eigen afvalwaterzuiveringssysteem te hebben. Het is een gevecht tegen de bierkaai. Wij kunnen winnen maar………

 2. #1 De wasserij te brienvengat zijn waswater stroomt vlak bij Playa Kanoa in zee.
  #2 Poepzuigtrucks…. dumpTEN een tijdje ook vlak bij P. Kanoa. Maar tegenwoordig meer bij Shut. Heb ze een poosje niet meer gezien. Maar het zou me niet verbazen als ze het af en toe toch doen.
  #3 Vanuit het SCHOTTE-GAT (haha) en Waaigaat stroomt ook beerputwater, via de Annabaai naar zee…. denk maar aan barkjes die van alles overboord gooien, en alle gebouwen die hun WC’s doortrekken….. en dan om maar niet te beginnen over wat er allemaal voor zware industriele zooi in (flush the future away!) het water terechtkomt in het Schottegat….

  Ook de regen van vooral de laatste tijd zal ook veel naar zee hebben gespoeld. Kijk maar als get hard regent hoe de zee bruin kleurt aan de noordkant en bij Breezes. Veel opgeloste organische stoffen (nutrienten) bereiken op die manier ook de zee om de turf algjes te voeden.

  Bij Piscadera is er ook ontzettend veel water naar zee gestroomt met al die regen. Missch bezinkt er wel veel van de opgeloste stoffen in de baai zelf,.. maar zullen er ook stoffen in zitten die de corals stressen. denk maar aan de boat yard Royal Marine waar ook boten gerepareerd worden.

  Hotels en beach kiosken die het strand aanpassen waardoor het landschap erachte met veel regen anders dan gewoonlijk naar zee stromen,,…. de parkeerplaats die ipv begroeiing….

  al die kleine aanpassingen die mensen maken hebben gevolgen voor het rif.

  Ik ben benieuwd hoe het zit met bodem onderzoeken die aankunnen tonenen hoe vervuild grondwater de zee bereikt.

 3. “lekkende rioleringen en uitwerpselen gedumpt door boten”
  Welke rioleringen? Alleen Punda en Otrabanda (en Coral Estate) hebben een riolering. Alle andere beerputten worden geleegd met tankauto’s. En waar gaat het allemaal uiteindelijk naar toe? Juist! Er zijn een aantal vaste plekke waar de tankauto’s hun inhoud aan de noordkant staan te dumpen. Ik heb in ieder geval nog nooit gehoord van een zuiveringsinstallatie op Curacao, dus die rioleringen eindigen net zo goed in zee. Dus als wetenschappers aankomen met lekkende rioleringen en dumping door boten denk ik dat ze nog eens goed moeten kijken hoe Curacao met zijn uitwerpselen omgaat.