• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voormalig gedeputeerde van Financiën, Mike Willem, heeft een duidelijke mening over de monetaire discussie. “De regering die zo sterk voorstander was van volledige autonomie komt ongeloofwaardig over als zij toch dollarisatie  overwegen” zegt Willem in een betoog in het Antilliaans Dagblad.

Als de regering toch kiest voor de dollar als betaalmiddel op Curaçao, dan ligt de Centrale Bank in de handen van een andere mogendheid, de Verenigde Staten. “Hiermee lijkt de opportunistische politiek meer de eigen belangen te dienen dan de belangen van het volk”, aldus Willem.

Crisis
De ex-gedeputeerde vindt dat de enige reden om over te gaan op de dollar een grotere financiële stabiliteit in crisistijden is. Willem vindt dat het belangrijker is dat er gewerkt wordt aan een overheidsbeleid dat binnen de begroting blijft. “Daar zie ik weinig van terug bij de overheid. De enige reden dat Curaçao de huidige crisis heeft overleefd is de Nederlandse schuldsanering.”

Eigen reserve
De PAR-politicus raad de regering aan om de oorzaak van de hoge schulden die Curaçao had, aan te pakken. “Dit heb ik tot nu toe ook niet gezien. Het lijkt erop dat we niets geleerd hebben van geen enkele crisis, dat maakt ons kwetsbaar. Financiële en economische stabiliteit is meer dan alleen dollarisatie, we hebben een eigen reserve nodig die tegenslagen kan opvangen”, aldus Willem.

2 reacties op “‘Dollarisatie slecht voor autonomie’”

 1. “de enige reden om over te gaan op de dollar een grotere financiële stabiliteit in crisistijden is”; het lijkt me dat dit alleen al meer dan voldoende reden is om voor de dollar te kiezen. Naast het feit dat de dollar de meest geaccepteerde munt ter wereld is. En wij voortaan geen wisselkoers verschil meer hoeven te betalen, een grote bron van inkomsten voor de banken.
  En als je munt gekoppeld is aan de dollar, zoals nu, maakt het ook helemaal niet uit.
  Maar het is zeker niet “in het belang van het volk” dat politici onze munt los kunnen koppelen, onbeperkt geld kunnen bijdrukken en onze munt volslagen waardeloos maken. Juist door dollarisatie zal een regering gedwongen worden haar uitgaven aan de passen aan de inkomsten. Kies je voor autonomie of economie? Voor het belang van politici en bankiers of voor het belang van het volk?

 2. het zijn de politici die slecht zijn voor onze economie!