• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister George Jamaloodin van Financiën meent dat zijn belastingplan voor 2011-2014 juist in het voordeel is van de kleine man. In het plan gaan de inkomsten- en winstbelasting omlaag en de omzetbelasting omhoog. De minister verdedigde zijn plan in het programma ‘Ministerio di Finansa’.

Jamaloodin wil zich gaan richten op belastingontwijking en -ontduiking waardoor nu weinig mensen veel belasting betalen. “Er moeten juist meer mensen minder belasting betalen”, aldus de minister. Daarom moet het beleid, dat burgers en bedrijven verplicht te voldoen aan de belastingwet, worden aangescherpt. Hierdoor kan een hoger nettoloon worden gerealiseerd, wat voordelig is voor de ‘kleine man.’

Opbrengst
De minister wil de bevolking vragen bij een aankoop de bon te bewaren en te controleren of de betaalde omzetbelasting (ob) daarop staat. Bij sommige aankopen is dit niet het geval en is het moeilijk te controleren of er wel ob in rekening is gebracht. De minister wil ook klusjesmannen in de gaten houden die zwart werk verrichten, want hiermee loopt de staat veel opbrengsten mis.

Hoge tarieven
Jamaloodin gaf aan dat Curaçao behoort tot de landen met de hoogste inkomsten- en winstbelastingtarieven. Ons eiland hanteert het maximale tarief van 49,5 procent voor inkomstenbelasting en 34,5 procent voor winstbelasting. In 2014 moet dit 35 of 30 procent inkomstenbelasting zijn en 15 of 10 procent winstbelasting. De ob zal juist stijgen van 5 naar 6 procent.

www.versgeperst.com