• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ieder jaar, op de eerste zondag van het jaar, wordt Fuikdag uitbundig gevierd. Aan het eind van de dag ligt er veel afval op het strand omdat de feestvierders niet opruimen voordat ze naar huis gaan. Gelukkig is er een bezoekster die ieder jaar wél haar best doet om de baai schoon te maken.

Cisca Rusch-deLijster ruimt samen met haar echtgenoot en een aantal booteigenaren al tien jaar het strand na Fuikdag op. “Vaak ligt er veel los puin, maar er zijn ook bezoekers die nog wel de moeite nemen om het vuil in zakken of dozen te verzamelen, maar het vervolgens gewoon achterlaten”, vertelt de initiatiefneemster tegen de Amigoe. “Ik denk dat mensen denken dat Selikor het komt ophalen. Dat is dus niet het geval.”

Schoon dankzij hulp
Volgens Rusch-deLijster was het grootste gedeelte van het vuil afgelopen woensdag pas opgeruimd. Dit dankzij hulp van een zestal opvarenden van een zeilboot en van mariniers die op Fuik oefeningen doen. Rusch-deLijster vertelt ook dat het niet de booteigenaren zijn, maar de mensen die met commerciele watertaxi’s komen die het meeste vuil achterlaten.

Veel afval op de bodem
De Fuikbezoekster heeft drie jaar geleden de Kustwacht voor hulp benaderd. De Kustwacht heeft toen grote afvalzakken uitgedeeld, maar de feestvierders hebben de volle zakken gewoon weer achtergelaten. Vorig jaar werd dit probleem enigzins verholpen toen iemand van de Mijnmaatschappij een truck liet langsgaan om de zakken op te halen. Rusch-deLijster hoopt nu dat mensen van de duikscholen willen duiken om al het vuil en plastic van de zeebodem te halen.

www.versgeperst.com