• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Antillianen die in Nederland worden verdacht van een misdrijf, worden vaker bestempeld als zwakbegaafd en zwakzinnig dan verdachten van een andere etniciteit. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederland Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie.

Toch blijkt de stempel zwakbegaafd niet altijd correct, meent psychiater David Vinkers ineen publicatie van het Tijdschrift voor Psychiatrie. Zo wordt zwakbegaafdheid vastgesteld door een Nederlandstalige IQ-test (score van 71-84), terwijl veel Antillianen te kampen hebben met een taalachterstand. “Problemen met de Nederlandse taal komen bij veel Antillianen voor, omdat er op de Antillen vooral Papiaments en Engels wordt gesproken”, aldus Vinkers.

Scholingsachterstand
Bovendien wordt bij Antillianen in Nederland een hoog percentage schoolverzuim geregistreerd en verlaten zij vaker vroegtijdig een school. “Terwijl andere bevolkingsgroepen de laatste decennia met een inhaalslag bezig waren qua onderwijs, is de verbetering bij Antillianen minimaal. Deze scholingsachterstand leidt tot het minder getraind zijn in het maken van een IQ-test”, aldus de psychiater.

Aanbeveling
Het is Vinkers opgevallen dat in de rapporten waarin een Antilliaan als zwakbegaafd wordt bestempeld, geen rekening wordt gehouden met het beperkte aanpassingsvermogen van de verdachte. Vinkers doet dan ook een belangrijke aanbeveling voor Justitie. Hij stelt voor dat de IQ-test bij verdachten voortaan zowel in het Nederlands als in het Papiaments worden afgenomen.

19 reacties op “Antillianen vaker ‘zwakbegaafd’”

 1. beste Trey,

  ik ben blij dat je weer terug bent op het eiland, want we kunnen weldenkende mensen hier goed gebruiken.
  ik ben zeker geen hollands arrogant persoon, wat dat betreft wil ik graag dat er hier op het eiland de mensen meer met elkaar omgaan en niet door bepaalde politici uit elkaar gedreven worden…..dat tweedracht zaaien is niet mijn idee.
  maar wat ik bedoel te zeggen is dat hier alles in de doofpot wordt gestopt.
  als iemand homo is, moet hij/zij dat verzwijgen voor de familie en zijn of haar leven lang met een leugen leven.
  ook als een kind door de vader of oom is misbruikt kan zo een kind hier nergens terecht.
  want de familie eer is daar te belangrijk voor.
  ook later als het kind volwassen is, kan hij daar nooit met iemand over praten van wege die familie eer.
  en dat zelfde geld voor drugsgebruik en familieproblemen, er is hier ook geen vangnet voor dit soort mensen.
  vandaar dat het lijkt of die problemen hier bijna niet voorkomen, maar ik denk omdat alles hier stiekum gebeurt, de problemen veel erger zijn.
  in NL is dat allemaal al lang achterhaald, daar was in de 70er jaren (vorige eeuw) ongeveer dezelfde situtie als nu hier op Curacao.
  dat heeft toen ook een 10 tal jaren geduurd voor dat het bespreekbaar werd.
  Daar worden homo relaties gerespecteerd en worden pedofielen opgepakt en hopelijk zwaar gestraft.
  Amsterdam heeft 700.000 inwoners en Curacao 150.000, dus in Amsterdam zullen zeker meer problemen voorkomen, maar percentueel gezien denk ik toch dat hier de problemen
  toch erger zijn.
  de politiek moet dit oplossen en hulp geven waar nodig, maar ben bang dat het nog een tijdje gaat duren.

 2. Beste Frey, je zou eens kunnen denken aanhet volgende : de autochtoone krimineeltjes zijn “eigen”, de allochtoone krimineeltjes zijn “gasten” en zoals op Curaçao de mogelijkheid bestaat (wettelijk) om kriminele “gasten” te verwijderen (deporteren) zo moet Nederland ook de mogelijkheid (wettelijk) hebben om de kriminele “gasten” te deporteren naar land van herkomst, ze noemen dat geloof ik “wederkerigheid. Dat Nederand tot nu toe deze mogelijkheid niet bij wet heeft vast gelegd is alleen maar handig geweest voor Curaçao, maar ik denk dat dat de langste tijd geduurd heeft en we zien die lui binnenkort weer door Punda en Otrabanda slenteren.

 3. @ Sander, om weer even terug te komen op jou reactie. Alleen in Amsterdam al wonen meer homofielen, pedofielen en drugsgebruikers dan op heel Curacao. Dus zet is een keertje die typische hollandse arrogantie opzij en geeft het toe.

  Ps. voor de duidelijkheid, ik ben niet anti-nederland (ers) of iets dergelijks. Vind het juist een verrijking voor de eiland.

 4. Beste Sander,
  Ik weet heus wel dat die problemen ook op Curacao voorkomen. Je hoeft niet Cum Laude afgestuurd te zijn om dat te weten maar Nederland spant de kroon. Feit is dat autochtone jongeren ook heel veel problemen veroorzaken maar dat de focus bij de allochtoon ligt. Bovendien je verstoort mijn droom niet……mijn droom is allang uitgekomen nl. dat ik gelukkig weer op Curacao woon.

  Beste Mesman,
  Ik ben er grotendeels met je eens. De problemen die Curacaose jongeren in Nederland veroorzaken ontken ik niet. Die zijn voor een ieder duidelijk. Ik blijf echter wel bij dat je de problemen integraal moet opnoemen en niet per bevolkingsgroep. De aanpak van de problemen per bevolkingsgroep lijkt mij wel logisch. Zo voorkom je mijns inziens dat je bepaalde bevolkingsgropen in een hokje gaat plaatsen. Dat heeft alleen maar een averechts effect en leidt zeker niet tot permanente oplossingen.

 5. @ Trey

  helaa sis het niet alleen een focus. Het meredeel van de criminelen IS echt allochtoon.
  Kan je veel verklaringen voor gaan zoeken: gebrek aan sociale druk en sociaal netwerk. Het ‘uitschot’ wordt uitgezet, dus komt in een ander land. etcetc. Maar het blijft een feit.
  Wat ook heel interessant/raar is. Op Curacao zijn heel weinig lokale meisjes crimineel, terwijl van de Curacaose vrouwen in Nederland dat perscentage ophoogschiet.

 6. beste Trey,

  denk je nu heus dat er hier op Curacao geen homofielen zijn of pedofielen?
  drugsgebruikers en familiedrama”s??
  ik denk echt dat het hier net zo veel voorkomt zo niet erger…..
  maar alles blijft hier stiekum, want we moeten hier naar de buitenwerled keurig overkomen.
  maar misschien moet ik jou droom niet verstoren…..

 7. Zeer geachte Yui Korsow, ik heb duidelijk aangegeven dat men in veel gevallen wel gelijk heeft. Hiermee bedoelde ik te zeggen dat ik min of meer eens ben met de bevindingen van dit soort onderzoek. Het is uiteraard zeer jammer en spijtig dat er een aantal Curacaose jongeren in Nederland voor enorme overlast zorgen. Dat ben ik zelf als Curacaoenaar uitermate van bewust. Het is alleen zeer opvallend dat men en met name de nederlandse media het onderzoek waarin de nederlander van allochtone komaf het onderwerp is, sneller publiceert dan die waarin de autochtone nederlander het onderwerp is. En laten wij eerlijk zijn. De autochtone nederlandse jongeren zijn even lastig als de allochtone. Alleen deze laatste groep krijgt meer aandacht door de media omdat deze voor meer mediasensatie zorgt en dat is alweer goed voor de verkoop. Bovendien…..mijn opgesomde voorbeelden in mijn eerdere reactie zijn puur ter illustratie van diepgewortelde nederlandse problemen van eigen bodem. Misschien had ik mijn voorbeelden wat moeten nuanceren? Dat kan…..want er zijn genoeg andere voorbeelden.

 8. Beste Trey, dit onderzoek betreft een groep (hoofdzakelijk) Curaçaoënaars waarvan ook wij weten dat ze niet deugen en alle andere zaken die jij erbij haalt vertroebellen het beeld en doen absoluut niet terzake.

 9. Ik wordt langzamerhand een beetje opgefokt door de talloze onderzoeken waarbij de antilliaan en/of andere allochtone nederlanders het onderwerp is. In de meeste gevallen hebben deze onderzoeken een negatief uitgangspunt cq negatieve resultaten. Het neemt echter niet weg dat men in heel veel gevallen wel gelijk heeft. Aan de andere kant wordt het beeld geschept dat van de antilliaan en/of allochtoon weinig tot niks positiefs te zeggen valt. Maar niks is minder waar…het heeft vaak te maken met de nederlandse arrogantie. Daar valt niks tegen te doen, zit gewoon in de nederlandse cultuur (als dat uberhaupt bestaat). Ik zou het wel geniaal vinden als men een onderzoek start naar de oorzaak van de hoge percentage nederlandse homofielen, pedofielen, drugsgebruikers, familiedrama’s in tegenstelling tot antillianen en/of allochtonen. Ik durf te voorspellen dat ze al een gunstige verklaring voor hebben.

 10. Teun,

  niet zo arrogant reageren over taalfouten.
  ik vind taalfouten geen enkel probleem.

 11. Nou ik krijg zo’n beetje het idee dat mocht onze psychiater een IQ onderzoek doen onder de mensen die hier op di artikel reageren, hij tot zeer bijzondere konklusies zal komen……

 12. Jammer dat sommige reacties niet vrij zijn van taalfouten. Een paar voorbeelden: leiden i.p.v. lijden, intilligentie i.p.v. intelligentie, geld i.p.v. geldt, verbaast i.p.v. verbaasd, entniciteit i.p.v. etniciteit. Dat heeft misschien niet alles met intelligentie te maken, maar als je het toch zo goed weet, doe dan zelf ook eens wat aan je taal/grammatica.

 13. Ik reageer hier als gewone doorsnee niet psychiatrisch onderlegde Curaçaoënaar en wil even een paar dingen zeggen: de groep waar hier over gesproken wordt was hier (Curaçao) al zwakbegaafd. School, nooit van gehoord, ze waren/zijn altijd uit op het gemakkelijke geld. Toen dat hier moeilijker werd, gingen ze naar Nederland (er wordt in de grapevine gezegd dat die immigratie werd gesponseerd in het verlengde van “liever kwijt dan rijk”). De mentaliteit is niet veranderd en zal ook nooit veranderen, laatst las ik ergens de opmerking “met onwillige honden is het slecht hazen vangen” en daar zit een grond van waarheid in. Dat deze psychiater hun IQ denkt te kunnen verhogen door de test ook in het Papiaments af te nemen, ja misschien dat het aantal punten van 71 naar 84 gaat. Nee wat hier nodig is”, is een instelling als vroeger “Skèrpenè, want alleen een strikte/strakke hand kan ze misschien in de hand houden, niet meer en niet minder.

 14. Voor de Westindiërs in het algemeen geldt dat het gros inburgeringsonwillig is. De meeste Surinamers spreken vaak toch ook nog na drie generaties in Nederland krom Nederlands met een raar accent. De migranten uit onze voormalige Oostindische koloniën hebben zich wel naadloos aangepast en veroorzaken in ons land nauwelijks problemen. Misschien komt dat o.a. doordat ze afkomstig zijn uit een land met een uiterst hoog beschavingsniveau, waar het de gewoonte is om goede omgangsvormen te bezigen (volgens de Adat) en soms ook het taalniveau aan te passen aan de status van de mensen tot wie gesproken wordt. Voormalig Westindie heeft nooit een eigen beschaving gehad, al hebben de Nederlanders wel geprobeerd die daar te brengen. Door de enorme toevloed van mensen uit de Kariben, die zich hier niet aan willen passen, wordt nu zelfs het peil van het gesproken Nederlands in Nederland negatief beinvloed; het Nederlands dreigt gecreoliseerd te worden tot een raar debielentaaltje.

 15. ik ben niet echt verbaast….
  de oorzaken zijn zo te verzinnen:
  tienerzwangerschappen, te jonge moeders en dan kinderen opvoeden, geen goede combinatie.
  Dan is er nog veel inteelt (neefjes en nichtjes) op het eiland.
  iedeeen op een eiland is wel in de 2e of 3e graad familie van elkaar.
  Helaas schijnt er ook nog veel incest hier voor te komen.
  Dat zal ook allemaal genetisch niet bijdragen aan het IQ van de kinderen.
  verder is het IQ niet het enige wat criminalitiet bevordert, maar het EQ
  (emotionele intelligentie) is nog belangrijker en ik denk dat, dat erg laag is bij antillianen die in een achterstands positie opgroeien (tienermoeders, verslaafde vaders, pure armoede, enz)
  dan is er ooit nog eens besloten alleen les te geven in papiamentu, daarmee heb je de problemen compleet.
  maar dat was een slim politiek besluit om het volk dom te houden.

 16. Vinkers zou al spsychiater toch moetenw eten dat er ook non-verbale IQ tests zijn. Dan isde moedertaal van de verdachte geen probleem..

 17. De meeste crimineeltjes ongeacht de entniciteit zijn gewoon te belazerd om te werken en te leren dat is gewoon luiheid en heeft weinig met intiligentie te maken.
  Gerukkig maar slimme en “hardwerkende” criminelen zijn een stuk lastiger op te pakken.
  Jammer dat ze na hun IQ test weer gewoon op straat gezet worden, meestal geld wel hoe dommer hoe gevaarlijker!

 18. Ze zouden eigenlijk in de watten gelegd moeten worden. Zelfs al kunnen de Antillianen zich niet goed uiten in de Nederlandse taal heeft dit niet direct te maken van een laag IQ. Tussen de 75 en 85. Men wil dit gewoon niet, want Antillianen lijden aan een ernstig IK-syndroom. Zij vinden zichzelf Super! Ze spreken meer Papiamento en Engels, ik snap dus niet wat dit met hun laag IQ te maken heeft. Als zij zich met criminele activiteiten bezighouden getuigt dit van een laag tot zéér laag IQ.

 19. Die leiden dus aan het Aboutaleb syndroom.