• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze keer nemen we Fuikdag onder de loep. Is deze ‘feestdag’ eigenlijk wel toegestaan?

Hordes schepen, boten en waterscooters vertrokken zondag in de vroege uurtjes richting Fuik. De eerste zondag van het jaar werd ingeluid met gezelligheid en natuurlijk een drankje. Aan de veiligheid tijdens deze feestdag wordt echter weleens getwijfeld en bovendien is er geen vergunning voor het festijn. Toch feesten we ieder jaar in de Fuikbaai en is het openlijk bekend wanneer het feest plaatsvindt. Is Fuikdag echt zo onveilig en hoe zit het met de vergunning?

Traditie
“Het is geen kwestie voor vergunningen”, legt woordvoerder van de kustwacht Roderick Gouverneur uit. “Het wordt niet georganiseerd door een specifieke organisatie en dan is er geen vergunning nodig. Het zijn gewoon een stel mensen die naar Fuik gaan om het nieuwe jaar in te luiden, het is een traditie. Er is eigenlijk niets aan te doen en je kunt het niet verbieden.”

Samenscholing

Gouverneur weet niet precies wat er zou gebeuren met Fuikdag als er wél een officiële organisatie bij betrokken was. “Als iets georganiseerd wordt door een partij, zou er een vergunning nodig zijn. De regels voor op het water liggen echter weer anders. Volgens mij is er voor ‘samenscholing’ op het water geen vergunning nodig.”

Teruggestuurd

Ook al is de feestdag volkomen legaal, de veiligheid blijft een probleem. “We zetten ieder jaar extra ploegen in en controleren iedere boot op veiligheidsmaatregelen, vaarbewijzen en alcohol. Als iemand zoveel heeft gedronken dat hij of zij een gevaar is voor zichzelf of omgeving wordt de boot teruggestuurd of de politie erbij gehaald.”

www.versgeperst.com