• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze keer kijken we naar waar raffinaderij Isla haar afval laat en wat nou eigenlijk de richtlijnen zijn voor het dumpen van Isla-afval.

Stichting SMOC trok eerder deze maand aan de bel over het afval dat de Isla dumpt in de Marchenabaai. De voorzitter van de stichting, Peter van Leeuwen, stuurde foto’s naar de pers van Isla-afval met geel zwavel dat vanaf de baai het water instroomde. Hoe zit het eigenlijk met de regels en sancties van het dumpen van Isla-afval?

Milieuvergunning
Volgens Van Leeuwen staat alles vast in de milieuvergunning van de Isla. “Raffinaderij Isla mag op bepaalde plaatsen dumpen, zoals op Marchena. Maar niet naar het water toe, zeker niet met giftige stoffen zoals geel zwavel.” In de milieuvergunning staat letterlijk: ‘de mogelijkheid van morsingen of ontsnappingen van grondstoffen of chemische stoffen naar het water zal worden geminimaliseerd door het ontwerp van de faciliteiten en controle op de bedrijfsvoering. Indien zich een morsing of ontsnapping voordoet, zal onmiddellijk actie worden ondernomen om de ontsnapping naar het oppervlaktewater te stoppen.’

Zwavel
Als het gele zwavel wordt gezien van chemische stof, dan moet er dus onmiddellijke actie ondernomen worden. Een dergelijke milieuovertreding kan een boete tussen de 3.000 en 5.000 gulden betekenen. Kenneth Gijsbertha, woordvoerder bij de Isla, zegt dat het zwavel bij Marchenabaai zwavel in poedervorm is. Aldus Isla-expert Roderick Kwartel is zwavel in poedervorm onschadelijk voor de natuur. Uiteindelijk zal de milieudienst deze zaak moeten onderzoeken en vaststellen of er inderdaad schadelijke stoffen in het water zijn gestroomd.

Chemische stoffen
In de vergunning staat vastgesteld dat ‘in geval van morsing van chemicaliën, giftige of gevaarlijke stoffen, zal de vergunninghouder deze overeenkomstig de procedures binnen de inrichting zo spoedig mogelijk opruimen of neutraliseren.’ Mocht de Isla schuldig zijn aan het dumpen van chemische stoffen, hangt er een boete boven hun hoofd en moeten zij de boel opruimen. Het is nu afwachten op de milieudienst.

www.versgeperst.com