• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – 2010 was een jaar vol nieuws, activiteiten en evenementen op Curaçao. Van 10-10-10 tot tropische storm Tomas en het Curacao North Sea Jazz Festival, er was genoeg om ons bezig te houden. Versgeperst.com blikt terug op de grootste gebeurtenissen van het afgelopen jaar. We beginnen met het nieuws.

Gerommel bij de Isla
Nadat in maart de BOO-centrale uitviel, heeft Raffinaderij Isla het hele jaar problemen gehad met het opnieuw opstarten van de centrale. Door de technische mankementen van de BOO was er veel stankoverlast waar medewerkers en omwonenden veel last van hadden. De Isla leed dagelijks 750.000 dollar verlies door het falen van de BOO en het personeel draaide maar voor 15 procent mee. In december lijken alle mankementen verholpen te zijn en de Isla is weer volledig operationeel.

Er wordt geïnvesteerd in de BOO
Isla verliest dagelijk 750.000 dollar
Isla dreigt weer stil te vallen

Isla vandaag of morgen operationeel


Benzinecrisis
Er ontstond totale paniek toen in maart de Isla staakte en geen benzine naar de tankstations vervoerde. Automobilisten en buschauffeurs gingen massaal hun voertuigen en jerrycans voltanken, waardoor er lange files ontstonden en de benzine nog sneller op was. Na een staking van enkele dagen werden de voorraden van benzinestations weer bijgevuld.


Angst voor benzintekort
Compromis Isla bereikt
Voorlopig nog geen brandstof
Er komt weer benzine!


10-10-10
10 oktober 2010 vond de ontmanteling van de Nederlandse Antillen plaats. Curaçao gaat vanaf dat moment door als Pais Curaçao, het Land Curaçao. Dit ging gepaard met een groot feest op het Brionplein met een vuurwerkshow en verschillende toespraken van onder anderen Lisa Dindial, Emily de Jongh-Elhage en Ank Bijleveld. De Antilliaanse vlag werd ceremonieel vervangen door de Curaçaose vlag.


Op naar een nieuwe geschiedenis
Emily en Schotte kijken naar de toekomst
Beatrix stuurt telegram
Bewogen afscheid Antillen


Schotte eerste premier land Curaçao
MFK-oprichter Gerrit Schotte werd in oktober beëdigd als de eerste premier van het land Curaçao. Onder de kop ´Curaçao, een onafhankelijk eiland, solidair en duurzaam’ ondertekende Schotte samen met zijn coalitiepartners het regeerakkoord. De premier gaf aan dat het verschil tussen het kabinet Schotte en de vorige regering duidelijk merkbaar zal zijn.

Regeerakkoord bijna klaar
Schotte maakt keiharde beloftes
Eerste kabinet beëdigd

Nieuwe regering krijgt vorm


Tropische storm Tomas
Begin november werd Curaçao opgeschrikt door de staart van tropische storm Tomas. De storm zorgde voor veel regen en onweer en de gevolgen waren erger dan verwacht: 2 doden en talloze huizen geruïneerd waardoor mensen op straat stonden. De schade liep op tot en met 60 miljoen gulden. Door verschillende inzamelingacties en benefietconcerten, zowel op Curaçao als in Nederland, werd er hulp geboden aan de slachtoffers van Tomas.Beelden Tomas op Curaçao
Tomas eist twee levens
Tomas: the day after
50 miljoen schade

www.versgeperst.com