• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Risicojongeren met een verstandelijke beperking kunnen binnenkort terecht in een begeleidwoonvoorziening, een initiatief van de Stichting voor Gehandicapten- en Revalidatiezorg (SGR). De woonunits bieden onderdak aan 12 jongeren tussen de 12 en 26 jaar.

De woonvoorziening biedt ruimte aan jongeren met lichte verstandelijke beperkingen en sociale en psychische gedragsstoornissen. Deze jongeren komen vaak snel in aanraking met criminaliteit, tienerzwangerschappen en drugs. De woonvoorziening is de eerste op het eiland en SGR-directeur Henk Kamsteeg noemt het project dan ook een mijlpaal voor de Curaçaose samenleving. “Voor deze specifieke groep bestaan er weinig tot geen voorzieningen, terwijl het juist jongeren zijn die aandacht op maat nodig hebben”, vertelt Kamsteeg.

Lokaal werven, internationaal trainen
De SGR wil de jongeren door middel van de woonvoorziening de nodige zorg en ondersteuning op maat bieden. Om dit te realiseren krijgt het personeel een speciale training vanuit Nederland. “We hebben voor deze constructie gekozen omdat onze collega’s in Nederland al wat langer ervaring hebben met dit soort woonprojecten”, legt Kamsteeg uit. De stichting wil echter ook lokaal mensen werven voor het project. “Het betreft een lokaal initiatief dat bijdraagt aan de maatschappij van Curaçao. Het is voor ons dan ook niet meer dan logisch dat we hiervoor lokale medewerkers werven en trainen.”

Ontwikkelen, bouwen en opleveren
Nu het idee er ligt en de intentieverklaring is getekend, moet er alleen nog een ontwikkelingsplan komen met alle voorwaarden en eisen waaraan de woonunits moeten voldoen. Naar verwachting wordt het ontwikkelingsplan in januari gepresenteerd, waarna met de bouw van de units kan worden begonnen. Hoogstwaarschijnlijk zullen de woonunits aan de Prinsenlaan verrijzen. De stichting hoopt dat de woonvoorziening in december 2011 wordt opgeleverd.

www.versgeperst.com