• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze keer kijken we naar de wachtlijsten bij specialisten. Zijn de wachtlijsten echt te lang en sterven patiënten door te lange wachttijden?

Volgens de minister van Gezondheidszorg, Jacinta Constancia, vallen er momenteel doden doordat de wachtlijsten bij specialisten te lang zijn. Volgens de Vereniging Medische Specialisten Curaçao (VMSC) zijn de uitspraken van Constancia ongefundeerd en heeft de minister helemaal geen bewijs voor haar opmerkingen. Zijn de wachtlijsten inderdaad te lang en is hier wel onderzoek naar gedaan?

Sehos
Het Sehos meent niets te maken te hebben met de lange wachtlijsten bij specialisten. Woordvoerder Ramfis Paulina wil dan ook niet op de uitspraken van de minister reageren. “Ik heb gelezen wat Constancia over de wachtlijsten zei, maar dit zijn echt zaken voor de specialistenvereniging.”

Specialistenvereniging VMSC
De specialistenvereniging was op zijn zachts gezegd niet blij met de uitlatingen van Constancia. “Wij hebben geen enkel bericht ontvangen over lange wachtlijsten en er zijn al helemaal geen doden gevallen hierdoor”, stelt Nena Abbad, secretaris van de VMSC. “Wel is het natuurlijk zo dat als je bijvoorbeeld naar een populaire dermatoloog wilt, je langer moet wachten dan bij een ander. Die keus is aan de patiënt zelf.” Abbad is van plan onderzoek naar de wachttijden te doen. “De uitspraken van de minister kwamen voor ons onverwachts, maar wij staan open voor verbetering. We hebben nooit klachten gehad van specialisten of patiënten, maar we gaan binnenkort alle 80 specialisten op het eiland af, om hen naar de wachtlijsten te vragen.”

Taamskliniek
Ook de Taamskliniek kan zich niet vinden in de uitspraken van minister Constancia. “Ik weet niet hoe het bij de andere specialisten is, maar bij ons zijn er bijna geen wachtlijsten”, vertelt Shanela Regales, hoofd van de hart- en longpoli. “De agenda is nu vol, maar zelfs voor de drukste afdeling (Cardiologie) is de eerstvolgende vrije plek al begin januari. Daarnaast hebben spoedgevallen altijd voorrang, dus patiënten sterven bij ons nooit door te lange wachtlijsten.”

www.versgeperst.com