• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In de kerstperiode verkopen bakker– en banketscholen kerstbroden voor een lagere prijs dan de bakkers. De bakkers voelen deze concurrentie sterk in hun portemonnee. Zij pleiten dan ook voor een toezichtsorgaan voor het belang van bakkerijen.

Volgens Bob Sprengers van de Hollandsche Bakker, in een interview met de Amigoe, is hier sprake van oneerlijke concurrentie. “De scholen dragen geen omzetbelasting af en berekenen geen loonkosten door, daar kunnen wij nooit tegen opboksen.”  De scholen verkopen kerstbroden voor 6 gulden, terwijl deze in de bakkerij het dubbele kost.

Bestelling
De Jacques Ferrandischool in Otrobanda is één van de scholen die ieder jaar bestellingen krijgt voor kertsbroden. Zij haalde dit jaar een bestelling binnen voor driehonderd broden voor het vuilophaalbedrijf Selikor. Deze bestelling zou normaal naar een banketbakkerij gaan. Reginald Romer, functionaris bij Dienst Openbare Scholen, zegt dat scholen niet in het vaarwater van de bakkerijen willen komen.

Fundraising
“De opbrengsten van de verkochte producten worden direct in de school gestopt”, zegt Romer in Amigoe. “We opereren zonder winstoogmerk, je moet het zien als fundraising. Met het geld worden activiteiten georganiseerd voor de leerlingen, want het geld dat de scholen krijgen van de overheid is niet toereikend.” Spengers ergert zich aan de extra verdiensten van de leerlingen, zeker omdat de leerlingen na hun studie gaan werken in de bakkerijen die nu veel opbrengsten mislopen.

Stageplaats
“Ik vind het wrang dat de lokale bakkerijen concurreren met de scholen die uiteindelijk bakkers moeten opleiden voor het bedrijfsleven”, meent Sprengers. Volgens hem wordt het door de oneerlijke concurrentie praktisch onmogelijk om studenten een stageplaats te bezorgen bij de bakkerijen. “Bakkers verdubbelen tijdens de kerstperiode hun omzet, omdat de winstmarges op veel kerstproducties interessant zijn. Zonder deze inkomsten gaan sommige bakkers op de fles. Daarom moet er snel een toezichtsorgaan komen, want met Pasen zitten we met dezelfde situatie met de Paasbroden.”

4 reacties op “Oneerlijke concurrentie kerstbroden”

 1. Mensen, vergeet ook niet dat de bakkers ook gesubsidieerd brood moeten verkopen tegen een vastgestellde prijs, waar ze op toe moeten leggen! Ik wil ze zeker niet verdedigen, maar weet uit mijn eigen omgeving dat het een serieus probleem is en bakkers zeker niet perse de ‘groot verdienders’ zijn!

 2. Vind de klacht niet terecht, leerlingen moeten ervaring opdoen en opbrengst gaat terug naar de school. Misschien moeten de bakkers zoals de Hollandse bakker hun prijzen dan ook aanpassen. Blijkbaar is de winstmarge nogal aanzienlijk. Bovendien bestaat het klantenbestand van deze bakkers vooral uit meer vermogende mensen, die niet via de school zullen kopen.
  Gun de minder bedeelde mensen op deze manier ook hun kerstbrood!

 3. Klasse van Selicor om de school te helpen met ontwikkeling. Een goede motivatie voor de leerlingen om aan het werk te gaan.
  De Curacaosche bevolking heeft zodoende geschoolde bakkers voor de toekomst.
  Gun elkaar ook iets.
  Wanneer het zo doorgaat kunnen leerlingen ook geen carwash meer organiseren of andere fundraising.
  Dit is de manier om zelfstandig te leren werken en verantwoordelijkheid te krijgen.
  Het zijn leerlingen.

 4. Ga is een keer niet via de media lopen klagen maar sla de handen ineen voor de volgende feestdag! Laat de scholieren in bakkerij werken en een gedeelte van de opbrengst gaat naar de school. Wees creatief dus commercieel!! Door de samenwerking zal de winst alleen maar verdubbelen. Bakkerij heeft toch meer vaste klanten!