• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) is verbaasd dat de verantwoordelijke overheden en Isla zelf nog niet hebben gereageerd op de illegale afvaldump door Isla in de Marchenabaai.  “We zien geen enkele reactie van de Milieudienst of van de politiek zelf” meldt SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen.

Eerder deze week trok SMOC aan de bel en stuurde foto’s naar de pers waarop te zien is hoe Isla zwavel en ander chemisch afval dumpt op de oevers van de Marchenabaai. Volgens SMOC gebeurt dit illegaal.

Grenzen
Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha liet weten dat Marchena door Isla gebruikt kan worden om vuil te storten. “Iedere raffinaderij krijgt richtlijnen voor afvalverwerking. De Marchena Landfill is een specifiek aangewezen gebied voor bepaalde soorten afval, maar grenst uiteraard niet tot aan en zelfs in het water”, vertelt Van Leeuwen. In de Isla vergunning staan de grenzen van dit terrein aangegeven.

Afscheidingsdam
Tussen de Landfill en de Marchenabaai staat een afscheidingsdam, om het water te beschermen. “Maar Isla is die grens ver voorbij gegaan. De giftige stoffen worden regelrecht in het water gedumpt, en vervuilen zo onze kusten en baaien, met alle gevolgen voor het koraal vandien.” Op luchtfoto’s van de baai, gemaakt 1989 en 2007, wil SMOC laten zien hoeveel afval er is gedumpt in de tussentijd.

Geen spelletjes
Gijsbertha wilde niet in de media reageren op de aanklacht van Van Leeuwen, ‘anders wordt het een spelletje’. Van Leeuwen: “Gijsbertha is bij de baai gaan kijken en heeft ook gezien hoe Isla alle soorten afval door elkaar heen stort, in plaats het gescheiden te verwerken. Als je voor de verwerking van afval een plek krijgt aangewezen is dat nog geen vrijbrief om het op deze schandalige manier te doen. Milieu is geen spelletje”. Tico Ras van de Milieudienst laat weten geen uitspraken te mogen doen zonder toestemming van het ministerie van Milieu.

1989

De Marchena baai wordt in 1989, 4 jaar na het vertrek van Shell, door een dam afgescheiden van de Marchena Landfill op het Isla terrein, daar waar het giftige afval gedumpt wordt. Hierdoor wordt directe vervuiling van het water voorkomen. Vlak onder de plek waar de dam de wal raakt, is nog een soort pier te zien, waar vermoedelijk de bootjes aanlegden en de mensen via het zichtbare (zand) pad naar Marchena konden lopen.

2007

De dam is niet meer zichtbaar. Isla dumpt het giftige afval rechtstreeks in het water van de Marchena baai. De ernstige gevolgen van deze illegale dumping voor het ecologische systeem en het koraal laten zich raden.

1 reactie op “‘Milieu is geen spelletje’”

  1. Slopne en isla een flinke boete opleggen ook nog. Dit gaat nu dus echt te ver