• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Curacao Nieuws - Vlag CuracaoCURAÇAO – De Spanjaard Alonso de Ojeda stuitte op 26 juli 1499 op een klein eiland vlak voor de kunst van Venezuela. Na een Spaanse periode kwam het eiland in Nederlandse handen en nu is Curaçao sinds 10-10-10 autonoom. Alex Rosaria vindt dat we de dag dat Curaçao werd ontdekt als feestdag moeten uitroepen.

“Twee vrije dagen om te vieren dat we bij het koninkrijk horen, maar niet één dag voor ons eigen land”, meldt het PAIS-lid aan het Antilliaans Dagblad. Rosario geeft aan tijdens zijn regeringstijd al te hebben aangegeven 15 december, Koninkrijksdag, niet als vrije dag te laten gelden. “In Nederland of Aruba is men toch ook niet vrij op 15 december.”

Boodschap
Rosaria wil ook de Dag van de Vlag als feestdag behouden, omdat op deze dag wordt stilgestaan bij het eigen land. “De Dag van Curaçao op 26 juli uitroepen geeft de boodschap dat we boven alles van ons land houden. Het draagt bovendien bij aan het besef dat we nu een land zijn.”


5 reacties op “Een feestdag voor het land”

 1. Ik vindt dit niet eens een slecht voorstel. De dag dat het eiland is ontdekt door de westerse samenleving te vieren als nationale feestdag. Het is bovendien ook een fijne tijd om een dagje vrij te hebben eind july.

  @ mario dat is een interesant verhaal , ik las echter ergens een keer dat de spanjaarden alle caiquetios naar sto domingo hadden verscheept en dat andere caiquetios vanuit venezuela weer het eiland zijn komen bewonen en dus niet dezelfde mensen vanuit sto domingo zijn terug gescheept.

 2. Joep, eerst de feiten op een rij. Je hebt het over meneer Rosario en later Rosaria, en ik vermoed dat je Minister Rosalia bedoelt. Wel dat is een ander meneer. Het voorstel is van Alex Rosaria, voormalig staatssecretaris en nu leider van de extra-parlementaire partij PAIS en niet minister Rene Rosalia van Pueblo Soberano.

  Ik ben het wel met je eens dat een herdenkingsdag moet zijn en geen feestdag. Overigens @Wimpiri en @Bram, is de oorspronkelijke Caiquetio bevolking wel door de spaanse slavernij gedecileerd, maar zijn ze uiteindelijk door een Spaanse gouverneur van Curacao teruggebracht, daarna is een gedeelte (allemaal is gewoon onmogelijk en onwaarschijlijk) door de nederlandse verovenaar van Walbeeck naar venezuela gedeporteerd. Maar ook daarvandaan zijn ze in hun kanos teruggekomen. Het laatste opperhoofd van Curacao Bartolomeo Silvester (Bart van ‘t Bos) liet zich in 1750 dopen en nam de familienaam Job aan, een bekende Curacaose familienaam. Hij woonde met zijn gemeenschap op Wakawa en Zevenbergen bij de Christoffel. Verder zijn de Caiquetio gewoon opgegaan in de Curacaose bevolking. Dus ethnisch was er geen historische breuk, en dus woonde een minderheid van onze voorouders daar wel toen de Spanjaarden ons eiland voor het eerst zagen…

 3. Joep, die groep yui di korsou die jij bedoelt kunnen er echt niks aan doen dat ze dat denken. Nou denken is niet het goede woord resaliseer ik me nu, want dat kunnen ze niet, anders hadden ze allang begrepen dat ze echt fout zitten met hun veronderstelling.

 4. Wat een onzin, toen de spanjaarden jullie ontdekten woonden jullie daar nog niet eens.

 5. Ik dacht dat de heer Rosaria toch wat slimmer was.. maar Curacao is niet ondekt door de Spanjaarden,, Er woonde gewoon al mensen die daarna op beestachtige wijze tot slaaf zijn gemaakt en niets meer vernomen is.. eigenlijk zou deze dag dus een treurdag moeten worden voor de oorspronkelijke bewoners.. of is de heer Rosario weer egocentrisch aan het denken net als veel afro ydk die menen dat zij als eerste op het eilanden waren en daarom nu het meeste recht hebben op Curacao?