• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze keer kijken we naar het hoe en wat omtrent de hevige regenval. Waardoor komt dit en hoe lang gaat het nog duren?

Een eiland als Curaçao is niet gemaakt voor hevige regenval, dat bleek de afgelopen twee maanden wel. Volgens de Meteorologische Dienst is er tot nu toe in vergelijking met vorig jaar drie en een half keer (!) zoveel regen gevallen. Dit zorgde voor ondergelopen straten en huizen, verwoeste winkels en ook horecagelegenheden hebben flink te lijden gehad. Wat veroorzaakt dit slechte weer en wanneer zal Curaçao de zon weer zien schijnen?

De teller stijgt
“Normaal gesproken beheerst het weersfenomeen El Niño een flink deel van de aarde, waarbij de temperatuur van het zeewater tussen de kust van Zuid-Afrika en de evenaar warm is. Dit zorgt ervoor dat wij minder last hebben van activiteiten als regen en stormen”, legt woordvoerder van Meteo, Fred Capello uit. “Als El Niño actief is, zoals vorig jaar, dan hebben we te maken met droogte en zijn er maar weinig tropische cyclonen in de buurt. Vorig jaar waren er negen in de buurt, nu staat de teller al op zeventien.”

La Niña vervangt El Niño
“In het afgelopen jaar is het zeewater in de Stille Oceaan afgekoeld, maar is de Caribische zee rondom ons eiland opgewarmd. Dit fenomeen heet La Niña, het zusje van. Onder andere de richting en snelheid van de wind en de verschillende zeestromingen zijn hiervoor verantwoordelijk. La Niña zorgt ervoor dat de droogte verdwijnt en er meer verdamping optreedt. Vandaar dat we de afgelopen maanden zo veel regen hebben gehad.”

Voorlopig geen goed weer
Capello kan nog niet zeggen wanneer we precies van het regenachtige weer af zijn. “Er zullen geleidelijke veranderingen optreden, maar voor zover de voorspellingen ons nu kunnen zeggen, gebeurt dat pas na het eerste kwartaal van 2011. Het blijft voorlopig dus nog wel even regenen.”

Milimeterstand
Een laatste voorbeeld geeft aan hoe groot het verschil eigenlijk is tussen vorig jaar en dit jaar. Eind 2009 werd er voor dat hele jaar 405 mm geregistreerd. Tot nu toe is dat al iets meer dan 1.400 mm en het jaar is nog niet eens voorbij. Je kunt je borst dus letterlijk en figuurlijk nat maken voor de aankomende, waarschijnlijk regenachtige, tijd.

www.versgeperst.com