• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Nederlandse minister van Defensie Hans Hillen vindt niet dat er een verplichte inburgeringscursus moet komen voor Nederlandse militairen op Curaçao. Een maand terug stelden twee kamerleden al vragen over de kwestie. Zijn reactie liet echter even op zich wachten.

Hillen stelt dat het wel belangrijk is dat de militairen deel uitmaken van de lokale samenleving. Ook biedt defensie militairen die voor langere tijd op het eiland verblijven, de mogelijkheid lessen te volgen in taal en cultuur. De minister vindt het verplicht stellen van een inburgeringscursus daarom niet nodig.

Gescheiden leven
De commotie rond de verplichte inburgeringscursus onstond door uitspraken van luitenant-kolonel der mariniers Dick Bosch. Hij is van mening dat de op Curaçao gevestigde militairen totaal gescheiden leven van de lokale bevolking en dat hier verandering in moet komen. De militairen zouden verplicht Papiaments moeten leren en zich moeten verdiepen in de geschiedenis, cultuur en gewoontes van Curaçao.

4 reacties op “Geen inburgeringscursus voor militairen”

 1. Dit is weer een teken van “kortzichtigheid, arrogantie en mismakende naieviiteit”…
  De Europeese Ned. voelt zich ZO verheven, dit is het probleem : “zij zijn/waren toch de geldschieters dus moet de Antillaans bevolking zich maar naar HUN schreden moeten aanpassen”” Dit een grote mistake.. Je bent HIER als GAST, en moet je als GAST gedragen en GEEN MISBRUIK maken… Elk land/eiland heb zijn taal/gewoontes en dit moeten JULLIE accepteren en ER GEBRUIK VAN MAKEN, dit is de gedachtegang achter eemansiepatie, het kon van (2) twee kanten. Het is een kwestie van geven en nemen. Hoe meer je de gemeenschap kent des te meer je kan nemen…. Ken je de gewoontes niet is het moeilijk iets te vragen en te krijgen. O.K. bij de HOEREN gaat het ALLEEN om geld, ga eens een dagje uit met je lange neus en zie wat er in de gemeenschap omgaat, en niet in dat z.g. supperior fort zitten azijnzeiken….. In Ned. moet iedereen zich aanpassen, dus daar buiten JULLIE OOK. Wat je niet wilt dat jou geschied, doe dat iemand anders niet…. Dit is respect… GEVEN EN NEMEN….. RESPECT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. @makamba,

  Wat is voor intergreren dan? Ook overal kinderen maken met zoveel mogelijk vrouwen? Achter de kassa zitten en je klanten niet aankijken? De hele dag onder een boom zitten en met een opgevoerde brommer de hele wijk terroriseren? en je niet aan een afspraak houden?

 3. @makamba

  Zegt meer over de instelling van de in uw bericht als zodanig genoemde Nederlander.
  Misschien dat je voor je vertrek naar Korsou al eens in de boeken kunt duiken om wat van taal en cultuur te leren in plaats van je bezig te houden met de hoogte van vergoedingen en toelages die een plaatsing op Korsou oplevert.

 4. Het lukt Nederlanders die hier al jaren wonen zelden om de taal goed te beheersen en zich de cultuur eigen te maken. Lijkt me erg optimistisch om dit dan wel te verwachten van militairen die hier max. 3 jaar blijven, Begin bij de mensen die een sedula krijgen! Hun laten inburgeren, daar heeft Cura veel meer aan!