• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De stijgende zeespiegel vormt een bedreiging voor de eilanden in het Caribisch gebied. Dit kwam naar voren tijdens de VN-klimaatconferentie in Cancun, Mexico. Het stijgende water kan de komende eeuw voor miljarden aan schade aan de Caribische eilanden gaan zorgen.

Uit een onlangs verschenen rapport blijkt dat luchthavens, energiecentrales, toeristenresorts en hele gebieden onder dreigen te lopen, meldt de Amigoe. Vooral laaggelegen eiland zoals Bermuda, Barbados en Sint Maarten lopen gevaar. De luchthaven van Sint Maarten is het laagst gelegen van alle luchthavens in Sint Maarten, op slechts 4 meter boven de zeespiegel. Ook Curaçao kent gebieden de slechts enkele meters boven de zeespiegel uitkomen.

Toeristische resorts
Het onderzoeksrapport verklaart verder dat wanneer de zeespiegel een meter zou stijgen ten minste 149 grote resorts beschadigd zouden raken of zelfs helemaal verloren gaan. Als de zeespiegel twee meter stijgt, wat niet uitgesloten is, zouden er ten minste 233 grote toeristische resorts verloren gaan.

Opwarming van de aarde
De zeespiegel stijgt omdat de aarde opwarmt en omdat water toeneemt in volume. De smeltende ijskappen en gletsjers dragen bij aan de aanzienlijke stijging. Huidige berekeningen wijzen uit dat in de komende eeuw de zeespiegel één tot twee meter zal stijgen.

2 reacties op “Zeespiegel bedreigt Cariben”

 1. Hoeveel decennia zal het duren, voordat de zeespiegel 1 meter zal stijgen? Het zal mijn (onze) tijd wel duren, als de regering het niet voor is om Curacao kopje onder te laten gaan.

 2. Een maand geleden ben ik na 60 jaar terug geweest op Curacao.
  Ik heb daar in 1950 met mijn ouders gewoond en heb nog oude foto’s. Ik heb ook foto’s gemaakt van de plaatsen die ik me nog van vroeger kan herinneren en heb me er over verbaasd hoe hoog het water gestegen is.Ik kon niet meer op plekken komen, b.v. bij Santa Cruz, waar ik vroeger wel kon komen. Niemand spreekt daarover, maar ik heb het bewijs aan de hand van foto’s van mijn vader en die van mij.
  Groetjes, Els