• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze keer kijken we naar de traditionele Pagara’s in de decembermaand. Wat zijn de regels omtrent het afsteken en verkopen van vuurwerk precies?

Ieder jaar staat december in het teken van spetterende vuurwerkshows en de traditionele Pagara’s. Al die feesten en nieuwjaarspartijen brengt veel vreugde met zich mee. Alleen vergeet men nog wel eens de regels omtrent de vuurwerkverkoop en het afsteken ervan.

Officiële data
Wanneer mag je eigenlijk vuurwerk afsteken zonder op de bon te worden geslingerd? “Veel mensen houden zich niet aan de officiële data. Er mag niet het hele jaar door vuurwerk worden afgestoken, hiervoor zijn bepaalde regels in verband met veiligheid en overlast. Hier op Curaçao mag je tussen 27 december en 1 januari knallen, maar voor die tijd en daarna is het afgelopen met de pret”, legt Alfred Suares van de politie uit.

Vergunningen
Wil men gedurende de rest van het jaar vuurwerk afsteken, dan moet hiervoor een vergunning worden aangevraagd bij de politie. Heb je geen vergunning en wordt je toch gepakt, dan krijg je een flinke boete. De hoogte van die boete hangt af van verschillende zaken, bijvoorbeeld om hoeveel vuurwerk het gaat en wat voor vuurwerk het is. Vergunningen moeten minimaal drie weken van te voren worden aangevraagd.

Vuurwerkverkoop
“Het is voor ons lastig te controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Niet alleen wij, ook de Brandweer en Servisio di Kontrol i Seguridat (SKS) houden de boel in de gaten. Toch kun je niet overal tegelijk zijn. Waar we wel meer overzicht op hebben, zijn de verkooppunten. Elke winkel of bedrijf dat vuurwerk wil verkopen, moet ook hier een vergunning voor aanvragen. Dit gebeurt echter niet bij de politie, maar bij de Dienst Openbare Werken (DOW). Zij bepalen of een winkel- of opslagruimte geschikt is voor het opslaan van vuurwerk”, aldus Suares. 

www.versgeperst.com