• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het huidige kabinet zweert bij een nieuwe aanpak. Versgeperst.com stelt de ministers van dit nieuwe kabinet voor. Wat zijn de belangrijkste doelen van de ministers en hoe willen zij de slogan ‘Mas serka di bo’ (dichter bij jou) verwezenlijken? Deze keer is het de beurt aan Hensley Koeiman.

Naam: Hensley Felix Koeiman
Leeftijd: 54
Burgerlijke staat: Gehuwd
Ministerpost: Sociale ontwikkeling, Arbeid en Welzijn.
Partij: MAN

Politiek is voor mij… “Een instrument om een land goed te laten draaien. Het is een medium om dingen voor het volk te regelen. Vroeger was ik de politiek beu, maar ik kwam op een punt dat ik kon kiezen: aan de zijlijn staan of directe invloed uitoefenen. Via deze weg wil ik sociale rechtvaardigheid voor het volk bereiken.”

 Wat zijn de drie belangrijkste doelen die u wilt bereiken binnen uw ministerpost?
“Wat ik graag wil bereiken is dat iedereen meer kansen krijgt. Vanaf de basisschool moet er al gelet worden op wat iemands talent is. Vaak wordt er alleen gekeken naar cognitieve eigenschappen, of iemand goed is in taal of wiskunde. Maar de mensen die goed zijn in muziek, kunst, dans of sport tellen niet mee. Als Curaçaoënaar moet je naar het buitenland uitwijken met deze talenten. Als je daartoe de kans niet krijgt, wordt je ongelukkig. Iemand die ik vroeger kende kon erg mooi tekenen, ik was jaloers op zijn tekentalent. Jaren later kwam ik hem tegen, en ik vroeg hoe het met zijn tekenen was. Hij vertelde me dat het niks was geworden met het tekenen en zag er ongelukkig uit. Ook heb ik jongens gekend die goed waren in sport en nu als chollers over straat lopen. Daarom staat het hoog op mijn agenda dat iedereen op Curaçao terecht kan met zijn/haar talent.
Verder wil ik mensen die van de onderstand leven verplicht een cursus landbouw geven zodat ze hun eigen groenten en fruit kunnen verbouwen. We hebben een obsitas probleem op het eiland en dit komt mede doordat armere mensen geen geld hebben voor gezonde, maar dure groenten en fruit. Het heeft ook met besef te maken. Nog steeds maken groenten niet vaak deel uit van de Antilliaanse maaltijd.
Daarnaast wil ik regenbakken subsidiëren. Hiermee kan iedereen regenwater opvangen en gebruiken voor droge tijden. Mensen kunnen hiermee hun tuin onderhouden en hopelijk meer zelf verbouwen. Anders moet er in droge tijden kraanwater gebruikt worden om planten en bomen van water te voorzien en dat kunnen veel mensen niet betalen.”

Mas serka di bo
“Ik heb altijd gezegd dat je moet besturen voor en met het volk. We moeten afstappen van een vertegenwoordigende democratie en werken naar een participerende democratie. Ik ga wekelijks op bezoek bij de mensen om dit te bereiken. Elke zaterdag ben ik bij een andere wijk te vinden in een Ban Bario Bek kantoor. Officieel duren deze bijeenkomsten twee uur, maar het loopt altijd een paar uur uit. Mensen zijn blij om mij persoonlijk kunnen bespreken en ik kan via hun verhalen inventariseren wat het volk nodig heeft.”

Business en politiek: gaat dit samen of niet?
“Liever niet. Misschien alleen als je integer genoeg bent om dit te scheiden. Je kunt het bedrijf tijdelijk overdragen maar dat werkt volgens mij niet. Hoe ga je dit controleren? Ook al heb ik geen bedrijf, ik kan wel bedrijven voortrekken. In de politiek moet je hier voorzichtig mee omgaan en om belangenverstrengeling te voorkomen kun je het beter niet mengen.”

www.versgeperst.com