• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Refineria di Kòrsou (RdK) dreigt om naar de rechter te stappen als de aandeelhouders van de BOO-centrale zich niet houden aan hun verplichtingen. Dit heeft Oswald van der Dijs, de nieuwe president-commissaris van RdK, gisteren verklaard tijdens een persconferentie.

Er bestaat een mogelijkheid dat alle aandelen van de BOO-centrale door de overheids-nv RdK worden overgenomen. RdK wil niet alleen de 51 procent van de aandelen van de Japanse Mitsubishi en Marubeni hebben, maar ook de 49 procent die Aqualectra bezit. De aandeelhouders hebben aangegeven hun aandelen te willen afstoten voor een symbolisch bedrag van 1 dollar.

Risico
De voorwaarden die de aandeelhouders hieraan hadden gesteld was dat RdK alle bankverplichtingen, alle leveringsovereenkomsten en alle werknemers zou overnemen. Uit berekeningen van de nieuwe regering bleek echter dat de RdK hiermee een onaanvaardbaar risico loopt van 173 miljoen, meent Van der Dijs.

Kosten
De president-commissaris heeft de aandeelhouders schriftelijk laten weten dat de werknemers van de BOO-centrale en de Isla hier niet op in kunnen gaan. Verder heeft de RdK de aandeelhouders aangedrongen om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor alle reparatie- en onderhoudskosten aan de BOO. RdK heeft dit jaar al 7 miljoen dollar betaald voor deze reparaties.

Goed beleid
De overheids-nv is bezig met een plan op te stellen om zo urgent mogelijk al het onderhoud en de verbeteringen uit te voeren. Vervolgens moet er een organisatie opgezet worden waarin een goed beleid, beheer en onderhoud van de BOO-centrale gegarandeerd wordt. “Wij geloven in de raffinaderij”, zegt Van der Dijs.
www.versgeperst.com