• Recente reacties

  • Facebook

  • Twitter

  • Validator w3.org

  curaçao biljetten antilliaanse guldenCURAÇAO – George Jamaloodin heeft per 1 januari 2011 een belastingverlaging in gedachten. De minister van Financiën wil de winstbelasting en de inkomstenbelasting verlagen. Jamaloodin besprak de plannen deze week tijdens een ontmoeting met financiële dienstverleners, belastingadviseurs en bankiers.

  Tegenover de verlaging van de winst- en inkomstenbelasting staat een verhoging van de omzetbelasting, weet het Antilliaans Dagblad. De plannen van de minister bestaan uit de volgende drie hoofdpunten:

  – Omzetbelasting
  Per 1 januari 2011 stijgt voor consumenten de omzetbelasting (OB) van 5 procent naar 6 procent. Dit betekent een stijging van 1 procentpunt.

  – Winstbelasting
  Met ingang van het nieuwe jaar daalt de winstbelasting voor lokale bedrijven van 34,5 naar 27 procent. Dit is een daling van 7,5 procentpunten.

  – Inkomstenbelasting
  Ook het tarief voor inkomstenbelasting wordt per 1 januari 2011 verlaagd. Hoogstwaarschijnlijk zal de belastingverlaging vooral voor de laagste inkomens gelden. Jamaloodin wil de inkomstenbelasting voor de laagste inkomens met 25 procent verlagen. De hoogste inkomens zullen het met een kleine verlaging van 3,3 moeten doen. Het hoogste tarief voor inkomstenbelasting (inkomens boven de 120.000 gulden per jaar) is nu overigens nog 49,5 procent.

  Toekomst
  De plannen van minister van Financiën beperken zich niet alleen tot de korte termijn. Uiteindelijk is het de bedoeling dat gedurende de gehele regeringsperiode van kabinet Schotte, de winstbelasting geleidelijk wordt verlaagd tot 15 procent. Ook het tarief voor inkomstenbelasting moet op lange termijn verder verlaagd worden, naar maximaal 30 procent.

  Kosten voor de overheid
  Het idee klinkt wellicht veelbelovend, maar de belastingverlagingen moeten ook bekostigd worden. Leveren de verlagingen geen gat in de begroting van de overheid op? Volgens Jamaloodin is dit niet het geval. De wijzigingen vinden volgens de minister volledig ‘budgetneutraal’ plaats. Dit houdt in dat er geen kosten gepaard gaan met de wijzigingen in de belastingtarieven. De kosten voor de verlagingen worden opgevangen door de verhoging van de ob. Tevens gaat de minister er vanuit dat dankzij de verlagingen meer mensen zich nu zullen melden om hun belasting af te dragen.

  2 reacties op “Winst- en inkomstenbelasting omlaag”

  1. Bovenstaande lijkt me enigszins overdreven angstaanjagend… Als produkt 3 schijven passeert op weg naar consument (importeur, groothandel, detaillist), dan zou produkt approx 3% duurder worden..

   Allicht mogen we dan hopen dat het voordeel op inkomen- & winstbelasting wel hoger is dan dat….

  2. Ik zou hiervan graag eens een doortimmerde berekening van zien. Daarnaast is een verhoging van de OB van 5 naar 6% geen kleine verhoging maar een verhoging van 20%!

   Dat is een erg grote verhoging dus en zal een groot effect hebben op de koopkracht en de inflatie.