• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat reizigers die met een vlucht uit Suriname en de Antillen op Schiphol aankomen, niet zomaar ondervraagd mogen worden door de douane. Minister Ivo Opstelten (Justitie en Veiligheid) liet gisteren echter weten dat de controles gewoon doorgaan.

Dit meldt het Antilliaans Dagblad. “De 100 procent controles gaan gewoon door, daarover mag geen misverstand bestaan”, liet de minister weten tijdens een vragenuurtje met CDA-Tweede Kamerlid Coskun Cörüz. “Het is en blijft zo dat passagiers op grond van de douanebepalingen verplicht zijn mee te werken”, aldus Opstelten.

Weigering
Het probleem is begonnen in 2008 toen een Nederlandse vakantieganger bij terugkomst van zijn reis naar Suriname weigerde de vragen van de douanier te beantwoorden. Hij kreeg hiervoor een boete opgelegd, maar diende een bezwaar in. Hij werd door de politierechter in het ongelijk gesteld. In hoger beroep heeft het Gerechtshof dit vonnis vernietigd. Dit omdat voor het bevragen van passagiers zonder sprake van enige verdenking geen wettelijke basis bestaat.

Antillen en Suriname
Sinds 2003 worden alle uit de Antillen en Suriname aankomende passagiers aan een zogeheten ‘100 procent controle’ onderworpen. Reizigers worden al bij de gate opgewacht door douaniers die vragen wat het doel van de reis is, welk beroep de reiziger heeft en of men het ticket zelf heeft betaald.

3 reacties op “100 procent controle gaat gewoon door”

  1. komt omdat we in de bollen(tjes) streek wonen…. logisch ! daar heeft deze maatschappij het zelf naar gemaakt …. smokkelaar met smokkelwaar…. komt u maar…

  2. Belachelijk dat als van een vakantie uit curacao terug komt je een 100% controle moet ondergaan. Wat is het percentage wat ze denken te scoren? Slimme criminelen hebben genoeg mogelijkheden om via andere luchthavens e.a. binnen te smokkelen. Duidelijk weer iets van een verkeerde beoordeling van die zo genaamde specialisten in NL of is het de kleur van de nieuwe regering?

  3. Ze moeten zich op de afrikanen gaan richten die via Londen naar Amsterdam reizen. Juist die mensen ( afrikanen) zijn de grote bazen. Kijk maar in de Bijlmer. Amsterdam Zuid-Oost.