• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Leden van de Nederlandse Tweede Kamer hebben opnieuw een motie ingediend tegen het Curaçaose milieubeleid van de Isla. Eerder gestelde Kamervragen werden in een brief van premier Gerrit Schotte niet beantwoord, menen de Kamerleden. “Het is weer een uitstelbrief”, aldus GroenLinks.

Minister Piet Hein Donner van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties begon zijn betoog in de Kamer positief. “Ik heb gisteren een brief van de Curaçaose premier ontvangen, met de visie van de regering ten aanzien van de raffinaderij. De brief is voor mij een signaal dat de kwestie hoog op de agenda van de regering staat en dat er veel oog is voor de milieuproblematiek rondom de raffinaderij.”

Geen toekomstvisie
Oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 wezen de minister er echter op, dat de brief geen enkele toekomstvisie of oplossing toonde. Donner gaf hierop te kennen dat hij de brief zelf eigenlijk nog niet gelezen had. Even later concludeerde de minister dat de oppositiepartijen gelijk hadden. “De brief is wel met het oog op de 1 december-afspraak gestuurd, maar ik kan niet zeggen dat dit een beeld geeft van de toekomstvisie over de raffinaderij”, aldus de minister.

Waarborgfunctie
Hierop besloten de partijen opnieuw een motie in te dienen. Met name GroenLinks wenst een grotere rol voor minister Donner binnen deze zaak. “Waarom valt dit niet onder de waarborgfunctie?”, vraagt GroenLinks-lid Ineke van Gent zich af. “Het heeft wel degelijk te maken met deugdelijk bestuur. De minister kan zijn beleid niet laten verslappen.” Donner houdt echter stellig vast aan de staatkundige structuur van de eilanden. “De Isla valt niet onder de waarborgfunctie. De discussie over de raffinaderij moet dan ook op Curaçao plaatsvinden.”

2 reacties op “Opnieuw motie Isla”

  1. Doe eens normaal. Hoe kan je nu visie verwachten van iemand die nog niet eens weet wat het woord betekent. Dat krijg je nu als je geen echte moeder hebt gehad.

  2. Zo’n brief noemen wij zand in de raderen strooien, alles gaat langzamer lopen of gaat gewoon stil staan, hebben wij uitgevonden,, en daar zijn we trots op in het kader van nos mes por.