• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Hoe Zit Dat Nou EigenlijkCURAÇAO – Je vraagt het je vaak genoeg af: Hoe zit dat nou eigenlijk? Elke week schrijft Versgeperst.com over een actueel onderwerp voor het Dolfijn FM Magazine. Deze keer kijken we naar de nieuwe internetproviders op het eiland. Wat hebben Flow en TRES precies te bieden?

Curaçao heeft twee nieuwe internetproviders erbij. In augustus begon Flow met het bieden van hun services in Dominguito. Nu worden ze gevolgd door TRES, die in Dominguito en Toni Kunchi van start gaat. Wat hebben beide bedrijven precies te bieden en hoe kunnen zij snelle, goedkope internetverbindingen leveren?

100Mb internet
Flow Curaçao is onderdeel van Columbus Networks en is het eerste bedrijf die 100Mb internet aan particulieren op het eiland biedt. Het bedrijf heeft het gebouw van Curaçao Cable Television opgekocht en de infrastructuur helemaal vernieuwd. Volgens general manager Ian Serrao krijgt Curaçao ‘bleeding edge technology’ en de beste verbindingen in het Caribisch gebied. Via kabelverbindingen biedt Flow momenteel internet- en televisiepaketten. Het bedrijf zal in de toekomst ook met verschillende telefoonservices op de markt komen.

100 procent ‘fiber to home’
TRES is onder de naam Santa Barbara Utilities begonnen en leverde eerst alleen hun services aan het Hyatt en de huizen in de buurt van Santa Barbara. Daarna werd er besloten om uit te breiden en het hele eiland te voorzien van internet, telefoon en televisie. Het bedrijf is de enige op Curaçao die 100 procent ‘fiber to home’ verbindingen aanlegt. “Je krijgt een glasvezelverbinding in je huis”, zegt TRES-directeur Bert Perez. “Met glasvezel kunnen we garanderen dat het altijd perfect werkt.”

DNS storingen
Met de kabel- en glasvezelverbindingen kan er sneller en stabieler internet geleverd worden dan met de ADSL-verbinding van UTS die via telefoonlijnen werkt. Momenteel biedt UTS 10Mb verbindingen, maar DNS storingen zorgen voor veel onstabiliteit. UTS-werknemers hebben zelfs toegegeven dat de infrastructuur van het bedrijf verouderd is. Het telecombedrijf is echter wel bezig met het aanleggen van een nieuw fiber optic-netwerk.

Wanbeleid UTS
Volgens Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels kunnen de nieuwe providers lagere prijzen bieden doordat UTS-directeur Paul de Geus wanbeleid heeft gevoerd. Wiels vindt dat UTS Columbus meer geld moeten laten betalen voor bepaalde services die UTS aan hen levert. Uiteindelijk hebben de lagere prijzen met de gezonde concurrentie tussen MIO, UTS, Scarlet, Flow en TRES te maken. Met vijf providers op de markt zijn de tarieven direct omlaag gegaan, wat voor de klant alleen maar voordelig is.

www.versgeperst.com